US морски пехотинци ще помагат в Непал

Американски военни самолети, тежко оборудване и въздушни диспечери ще започнат да пристигат днес в Непал. Ново земетресение разлюля страната.
Операцията е част от намеренията на САЩ за справяне с последиците от опустошителното земетресение, предаде Ройтерс, цитиран от БТА, като се позова на високопоставен американски военен. 

По думите на бригаден генерал Пол Кенеди от Корпуса на морската пехота на САЩ шест военни самолета, включително два хеликоптера, ще пристигнат днес, заедно със сто морски пехотинци и подемна техника. Това ще стане по силата на споразумение с непалското правителство, сключено по-рано през седмицата. 

Американските военни ще помогнат за управлението на постоянно увеличаващите се купища хуманитарни доставки,  които се трупат на единственото международно летище в Непал, това в столицата Катманду. Работещите там изпитват трудности да разпределят всичката помощ, която пристига от целия свят, откакто стана земетресението.

В същото време нов земен трус с магнитуд 5 по скалата на Рихтер разлюля Непал, съобщи Геоложката служба на САЩ (USGS). Епицентърът му се намирал на 93 км северозападно от столицата Катманду, на дълбочина 10 км. Трусът е усетен в 11.20 ч. местно време, 5.35 ч. по Гринуич. 

Засега не са получени съобщения за пострадали и разрушения. След разрушителното земетресение от 7,8 по Рихтер на 25 април с епицентър на 82 км северозападно от Катманду, последва серия от вторични трусове, най-силният от които с магнитуд 6,7. 

По последни данни загиналите 6621 души, а ранените 14 023. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини