Отново: Стръвница разби обор, натръшка 9 животни

Мечка нападна обор в смолянското село Върбово и уби 8 овце и агне. Поредното нападение над добитък в района е станало в непосредствена близост до последните къщи на махала Преслопа, в която живеят само възрастни хора.

Специалистите от Групата за бързо реагиране при РИОСВ – Смолян са проверили сигнала за мечата атака и са категорични, че е извършена от мечка.

При огледа са намерени множество следи, доказващи че животните са умъртвени от мечка, както и откритите в гората останки от една от овцате.

Комисия ще изготви предложение за обезщетяване на собственика. 

Кметът на Широка лъка Васил Седянков, който отговаря и за близкото село Върбово, готви писмо до министерството с искане за отстрел на звяра.

В засегнатата при последното нападение махала, живеят 7 души на възраст над 70-80 г. и Седянков е категоричен, че те трябва да бъдат защитени. Това е 5-то нападение от стръвницата за последните 20-ина дни в района на село Върбово, като най-големи са щетите именно в махала Преслопа, където скоро бяха убити 4 коня и едно куче. В един от случаите звярът влезнал в плевнята на една от къщите.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини