Сърбия е в повишена бойна готовност заради Македония

Войската на Сърбия вдигна нивото на бойна готовност и е готова заедно с останалите сили по сигурността в страната да запази нейния териториален суверенитет.
Това каза сръбският министър на отбраната Братислав Гашик по време на обиколката на базата "Цворе" на границата с Македония, цитиран от БГНЕС. 

Гашик посети "Цворе" заедно с ръководители на структури по сигурността, а преди това бе и в град Прешево.

"Подготвени сме заедно с останалите структури по сигурността в Сърбия да отговорим на всички предизвикателства, които могат да застрашат териториалния суверенитет и интегритет на страната и нейните граждани", допълни министърът.

След събитията в Куманово и информацията, че в терористичната група е имало граждани на Косово, страната засили контрола на границата с Македония, съобщи пък косовската телевизия. От снощи служители на специалната полицейска част РОСУ са разпределени на границата. Те са били разпределени в две групи – едната била при граничния пункт Хан Елези – Блаце, а другият на граничния пункт, който свързва Македония, Сърбия и Косово в района на Гнилане, предаде "Фокус".

Същевременно македонската телевизия Сител съобщи, че 30-те задържани при полицейската акция в Куманово остават в ареста. Те са обвинени в тероризъм, нарушаване на конституционния ред на страната, вражески действия, трафик на оръжие. Всичките са признали, че в Македония са влезли по нелегален път. 

Сред задържаните има 18 граждани на Косово, двама граждани на Македония, с постоянно пребиваване в Косово, девет македонски граждани и един албански гражданин, с постоянно пребиваване в Германия. 

Говорителят на МВР на Македония Иво Котевски заяви по-рано, че при сблъсъците са загинали най-малко 22 души - 8 полицаи и 14 нападатели, а убитите терористи носили униформи на Армията за освобождение на Косово.

АОК е бивша сепаратистка организация, която се бореше за отцепване на северозападната част на Република Македония и присъединяването ѝ към Косово. 

Отговорност за атаката в Куманово пое македонското крило на АОК - Освободителната народна армия, която обяви, че започва създаване на Република Илирида.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини