Над 100 проекта предложи област Смолян срещу икономическата изостаналост

Повече от 100 предложения на общините и Областна администрация, бяха приети днес от Областният съвет за развитие в Смолян. Те ще бъдат внесени в Министерството на регионалното развитие и благоустройството по инвестиционната правителствената програма, която се очаква да стартира през 2016 г.

На заседание на Областния съвет за развитие, бяха обсъдени ключови инвестиционни проекти на 10-те общини в Смолянска област, с които ще се кандидатства за целево финансиране. Областният управител Недялко Славов предложи проекти с очаквано значимо регионално въздействие, които бяха подкрепени от членовете на съвета.

Това са: Път и площадка за ГКПП „Елидже”; частична трета лента на път ІІ-86 Асеновград – Смолян; СТЦ „Перелик”; регионален воден проект – интегриран за няколко общини от областта; разширение и рехабилитация на основна пътна артерия Сандански - Гоце Делчев – Доспат – Смолян – Ардино – Кърджали като връзка с АМ „Марица”; предпроектни проучвания и изследване потенциала на минералните извори на територията на областта; проучване и анализ на потенциала в областта за развитие на биологичното животновъдство и биоземеделие.

Целта е постигане на оптимален резултат за областта и подобряването на жизнения статус на нейните жители. Целенасочената инвестиционна програма се разработва в изпълнение на програмата на правителството за стабилно развитие на България за периода 2014-2018 г. в икономически изостанали и отделните райони в страната – Северозападна България, Родопите, Странджа, погранични, планински и полупланински слабо развити райони.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини