Македонската криза се превърна в териториална война на европейските партии

Разделението на македонската политическа сцена на фона на скандала с подслушванията и масовите протести рефлектира върху поведението на двете най-големи европейски политически партии.

Европейската народна партия (ЕНП), която има мнозинство в Европейския парламент (ЕП), не оттегли подкрепата си от управляващата партия в Македония ВМРО-ДМНЕ на Никола Груевски, която е част от нейното политическо семейство. В същото време Партията на европейските социалисти (ПЕС) изпрати лидера си на протеста в Скопие в подкрепа на македонските социалисти на Зоран Заев.

Западните дипломати подкрепят идеята за съставяне на правителство на националното обединение, което да уталожи страстите и да постави двете враждуващи партии в сянка, докато не дойде време за парламентарни избори.

Докато Западът се опитва да посредничи в намирането на решение на кризата, наблюдателите се съмняват дали ЕНП и ПЕС ще имат ефективно участие – двете политически семейства, изглежда, са твърде ангажирани да водят своя собствена териториална война по отношение на Македония.

ЕНП подкрепи Груевски, като говорителят на партията Зигфрид Муресан заяви, че скандалът, уличаващ македонския премиер в мащабна схема за подслушвания, не е нарушил доверието на ЕНП в партията.

"ВМРО е член на Европейската народна партия и следователно има подкрепата ѝ. Както всеки член на ЕНП, тази партия също трябва да уважава ценностите и принципите ни, върховенството на закона, да работи за силна и независима правосъдна система и да се бори с корупцията", коментира Муресан.

Що се отнася до записите, говорителят заяви, че ЕНП очаква властите да "разследват и изяснят всичко, което трябва да се изясни", като оценките трябва да бъдат базирани на солидни доказателства.

"Министър-председателят Груевски е готов да си сътрудничи с всички международни партньори на страната. Няма нищо за коментиране от страна на ЕНП. Премиерът спечели демократични избори. Огромното мнозинство от хората в БЮРМ му гласуваха доверието си. Той трябва да бъде оставен да управлява страната и трябва да му бъде позволено да продължи мандата си", добави Муресан.

В защита на Груевски от ЕНП добавят още, че от изборите през 2014 г. насам Социалдемократическата партия не присъства в парламента, което според ЕНП е "неприемливо".

В същото време лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев замина за Скопие, за да "подкрепи македонските граждани, които искат демокрация, върховенство на закона и прозрачни институции".

"Провалът на настоящото правителство да се защити срещу обвиненията в масово подслушване и заплахи към опозицията хвърля сериозни съмнения върху ангажираността му с демократичните принципи и ценности. Опасяваме се, че това ще се превърне в крачка назад в напредъка [на Македония] към членство в Европейския съюз (ЕС) и НАТО", заяви Станишев.

Бившият премиер на България беше атакуван от медиите, контролирани от македонското правителство, заради враждебна нагласа спрямо съседната страна.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини