Градушка помля посевите в Петково

Странно са аранжирани ледените зърна от последната градушка. Не са от Петково, а от друго родопско село, ударено от леден дъжд по същото време.

 Едра градушка съсипа посевите в смолянското село Петково. Повече от две трети от реколтата в градините на територията на кметството е съсипана. Нито един от производителите не е застраховал посевите си, каза кметът на селото Юлиян Чиев и допълни, че хората в селото и петте махали отглеждат зеленчуците основно за собствена консумация. Ледените зърна, с големина на лешник, падали в продължение на 30 минути. След тях от засетите картофи, домати, краставици и лук не е останало почти нищо. Силната буря затрупала с наноси републиканския път в Петково, затлачени са и трасетата към махалите Славейковци, Орловица, Чиевци, Русеново и Бука.

„Наскоро възстановихме пътищата след бедствието, сега градушката пак ги изнесе. Шахтите и канавките са запушени, наноси има навсякъде”, жалва се кметът, който днес поиска помощ и техника от община Смолян за решаване на проблема.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини