Майка използва децата си за просия, накрая ги изоставя

Отпускане на персонални пенсии за девет сирачета от Хасково ще предложи на правителството Общинският съвет в Хасково, ако в петък съветниците одобрят предложенията на председателя Иван Иванов.

Децата са от три семейства, всички са останали сираци и имат изключително тежко детство.

Сред тях най-драматична е съдбата на пет невръстни от с. Динево. Случаят им е бил проверяван от Социалната служба, която е на мнение, че децата трябва да бъдат подпомогнати финансово.

Майката и бащата на петте деца са живеели първоначално в Димитровград, но често сменяли адресите си. Бащата Демир се занимавал с кражби и периодично попадал в затвора. Майката Минка, 83 набор, била позната на социалните служби, защото често изоставяла децата, принуждавала ги да просят, поставяла ги в риск, пише в обясненията към докладната записка. Някои от тях вече са би настанявани в специализирана институция. През 2005 година две от братчетата са изоставени за пореден път и социалните ги настаняват при бабата и дядото в Динево. През 2010-а към тях се присъединяват и останалите две момичета и едно момче, а майката отново потъва в неизвестност. През февруари миналата година тя починала. Понеже тя няма необходимия осигурителен стаж за отпускане на наследствена пенсия на децата, те остават на грижите само на бабата и дядото, които са безработни. Живеят в къща под наем в селото, а през лятото работят като надничари на полето и се опитват да издържат внуците си.

Другият случай е на 4-годишно момиченце от Хасково, чийто баща е починал през декември миналата година. Той също няма стаж, за да се отпусне наследствена пенсия на детето. Майката работи отскоро като продавачка, потърсила е помощта на родителите си, но бабата на детето е безработна, а дядото работи като шофьор и доходите на семейството са крайно недостатъчни.

Третият случай също е трагичен. Млада жена остава вдовица с три деца, след като мъжът е починал през февруари тази година. Семейството имало четири деца, но едното от тях – момиче, починало внезапно през август 2014-а. Родителите тежко преживели загубата, търсили са помощ от психолог. Само няколко месеца по-късно починал и бащата.

Така майката остава сама с трите си деца, двете от тях са ученици. Живеят в блокчетата за социално слаби на „Георги Кирков”.

Очаква се в петък съветниците да подкрепят трите докладни на Иван Иванов и да изпратят предложенията в Министерския съвет.

Haskovo.net       

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини