Екоминистерството дава 150 хил. лева на обсерваторията в Рожен

Министерството на околната среда и водите ще финансира проект в размер на 150 000 лева на Обсерваторията в Рожен, съобщават от пресцентъра на МОСВ, цитирани от Фокус. 

Договорът ще бъде подписан до дни, стана ясно на среща между министър Ивелина Василева и проф. д-р Таню Бонев, директор на Института по астрономия към БАН. Срещата е осъществена по покана на министър Василева, за да се подпомогне дейността на Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен. Близо 264 хил.лв. са необходими спешно на научния комплекс, за да извърши неотложни ремонти и да плати сметките за електричество.

Финансирането ще стане чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда - ПУДООС, а решението за това вече е взето от Управителния съвет.

Предстои уточняване на детайлите по проекта, след което в кратки срокове ще се пристъпи към подписване на договор и отпускане на средства.

Проектът „Връзка между астрономическите данни за атмосферата и екологичните параметри на въздуха“ на Института по астрономия с Националната астрономическа обсерватория-Рожен към БАН ще е вторият, финансиран от ПУДООС, който Обсерваторията изпълнява.
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини