Финансирането на частните училища няма да проработи, смята Каролев

"Редно е държавната субсидия да следва децата и в частните училища. Нелепа е спекулацията, че вземаме от бедните и даваме на богатите. Около 65 000 първокласници ще има тази година. Ако, да кажем, сега 5000 деца от тях отидат в частни училища, парите им ще се преразпределят. Тези средства са за обучение, a не може да се ползват за база и допълнителни дейности. Училището, ако не ги разходва, трябва да ги върне. С тези пари не може да се формират печалба. Те служат за обучение по учебния план. С тази промяна държавата ще има и по-голям контрол над частните училища. Мярката влиза от 2018 година. Мярката не е за сметка на държавните и общинските училища."

Това заяви председателят на образователната комисия в НС Милена Дамянова в ефира на bTV.

Принципът парите следват ученика не важи за деца, които учат в чужбина. Причината е, че то вече ползва друга образователна система. Законът, според който държавата ще финансира и деца в частни училища, е плод на над 400 души учители, директори и активна професионална родителска общност в продължение на години, допълни още Дамянова.

Според Владимир Каролев "това, което дава този закон на родителите, които не могат да пратя детето си в частно училище, е - сега да си го позволят. Това не може да важи за всички. Една от характеристиките на частните училища е, че се учи повече."

Каролев се похвали, че и двете му деца са учили в частно училище и после без проблем са били приети в западни университети. Не виждам как да убива държавното образованиедопълни още той.

От своят страна Вилиана Христова, журналист от в-к Дума изрази мнение, че схемата „парите следват ученика" е отхвърлена в цяла Европа. Тя припомни, че схемата се е появила по времето на НДСВ: “Тогава Милен Велчев я беше преписал от една опозиционна групировка в Англия, но Маргарет Тачер се отказа от нея".

Според Христова законът ще създаде неравенства, тъй като частните училища са само в големите градове. Но Каролев контрира, че по тази начин ще има възможност да се създадат нови частни училища в по-малките градове. Журналистът от в. "Дума" отговори, че тази промяна в закона ще доведе до обезлюдяване.

Владимир Каролев изрази и мнението на Милена Дамянова, че именно сегашното положение дискриминира децата.

Според Диана Божинова, директор на частно училище, приетите поправки не са финансиране на частните училище. По думите на на нейна колежка промяната ще доведе до повишаване на таксите за частните ученици.

От разговора стана ясно още и че частните училища и градини ще имат избор дали да се включат в схемата на финансиране, което според Каролев ще доведе до това, че "голяма част от тях няма изберат този принцип и в тази част законът няма да проработи."

Директорът на 51 СОУ, което е държавно училище, изрази мнение, че "финансирането на частните училища е право на родителите по Конституция и „тук проблемът е дали тези родители имат право да доплатят нещо допълнително, за да получат нещо повече. Средствата, които биха отишли в частните училища, са толкова незначителни, че ми се струва, че се измества темата."

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини