Спекулира се с финансирането на частните училища, обяви председателят на комисията по образование

"Спекулира се с текста в Закона за училищното и предучилищното образование, който предвижда държавата да финансира обучението в частни детски гради и училища. Не разбирам защо, целият фокус е върху това, а не върху важните неща, които той въвежда", каза днес по Би Ти Ви председателят на комисията по образование в парламента Милена Дамянова.

Тя поясни, че по проекта се работи повече от две години и в изработването му са участвали над 400 души - учители, родителски организации и експерти. "Въвежда се принципа "парите следват детето". Редно е държавната субсидия да се получава от всички деца, щом образованието е задължително до 16 години. Всичко останало е нелепа спекулация", обяви Дамянова.

Според нея не бива политиците да делят децата, защото всички родители солидарно плащат данъци.
С въвеждането на квота от 20% за безплатно обучение, в частните учебните заведения, приели държавното финансиране, се дава равен шанс на всички деца, независимо от социалния статус на тяхното семейство. В отговор на въпрос, Дамянова уточни, че кои деца ще се обучават безплатно, ще се запише в правилника на всяко учебно заведение. Вероятно те ще бъдат със специални образователни потребности и от социално слаби семейства.

Милена Дамянова даде пример че за тази година държавата така или иначе планира средства за 65 000 първокласници. Ако част от децата отидат в частни училища, парите, предвидени за тях, се разпределят по други пера в бюджета за образование, а не се разпределят между училищата.

Председателят на комисията по образование подчерта, че средствата ще се дават за обучение, а не за допълнителни дейности, подобряване на материална база или осигуряване на храна. "Няма как частните училища и детски градини да формират печалба от тях. Изключва се и възможността те да взимат пари от родителите за дейности, които вече са финансирани от държавата", поясни Дамянова.

Според нея, при това положение, таксите, особено в по-евтините частни училища и детски градини, може дори да бъдат намалени. Също по Би Ти Ви секретарят на Българската асоциация на частните училища Валентина Денчева обаче обясни, че заради постановката, че който приеме държавното финансиране, трябва да гарантира обучение на 20% от децата безплатно, се налага да се увеличи таксата, за да излезе сметката. Тя подчерта, че парите са за родителите, а не за училищата.

Директорът на частно училище Диана Божинова пък изрази мнение, че фокусът се изместна от това, че парите следват ученика, към твърдения, че бедни финансират богати. Според нея образователната система трябва да се реформира така, че родителите да доплащат само за това, което е над държавният стандарт.

Асен Александров от 51- во училище в София пък обяви, че не вижда нищо нередно пари да получават и обучаващите се в части учебни заведения деца. Според него, при положение че предвидените за целта суми са нищожна част от бюджета за образование, цялата дискусия измества фокусът от същностните неща в закона. "Идеалът би бил така да се финансират държавните учлища, че да не налага да се дават пари за частни", обобщи Александров.

Милена Дамянова призова на закона да се даде шанс да заработи, което ще стане през 2018 година, преди да започнат критиките. Тя посочи, че важна новост, която Законът за училищното и предучилищното образование, въвежда, е промяната в учебниците и учебното съдържание, "за която се говори повече от 10 години". Председателят на комисията по образование подчерта и това, че нови текстове предвиждат държавата да дава допълнителни средства на държавните и общински училища с по-добро качество на образованието.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини