Китай има ново стелт покритие

Китайски учени са разработили ново покритие за самолети, което поглъща радарни вълни

Китайският стелт материал е покрит с тънък пласт от вещество, използвано за отпечатване на електронни платки, което позволява да се регулира степента на поглъщане на вълни с различни честоти, пише Ars Technica, цитирана от Фокус.

Резултатите са публикувани в Journal of Applied Physics.

Китай разработва усилено своята стелт програма, която според специалисти е наваксала значителната разлика със САЩ, чрез масирани хакерски атаки и кражба на информация.

Факт е, че приликата между последния експериментален китайски стелт J-31 и най-новия "невидим" US-самолет F-35 е поразителна.

Невидимите за радарите самолети използват комбинация от геометрия и екзотични материали.

Ъгловатите им форми отразяват сигналите под ъгли, които предотвратяват връщането им обратно към радарите, а поглъщането на енергията на радиовълните допълнително намалява количеството на отразените вълни.

Така машините стават почти невидими.

Новите радарни технологии обаче разчитат на ултрависоки честоти със значително по-голяма разделителна способност, които пробиват защитата на “невидимите” материали.


Покритието, създадено от екип от Университета за наука и технология “Хуанжонг” дава възможност да се променя честотата на поглъщаните радиолокационни вълни.

Изследователите са разработили “свръхтънък” материал с дебелина едва 7.8 милиметра. Тестовете са показали, че прототипът на покритието абсорбира радиочестоти в диапазона от 0.7 до 1.9 гигахерца, намалявайки отразените сигнали с между 10 и 40 децибела.

Технологията “Стелт” е едно от стратегическите предимства на армията на САЩ, затова фактът, че китайските изследователи са финансирани от правителството, за да разработят технологията може да бъде причина за безпокойство, коментира Ars Technica.

Публикуването на резултатите от китайското проучване, разбира се, може да ускори разработването на контрамерки от страна на САЩ.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини