По-голям, по-бърз, по-смъртоносен. САЩ пускат нов стелт разрушител

Най-новият боен кораб на ВМФ на САЩ беше пуснат от сух док във водите на Мейн тази седмица, отбелязвайки нова ера във военноморската война, отбелязва СиЕнЕн.

USS Zumwalt ("Зумвалт"), първият стелт разрушител от клас DDG-1000, е по-дълъг, по-бърз и има оръжия, които могат да поразяват цели на над 96 километра, според ВМФ.

Новият разрушител със стелт технология е дълъг 185 метра и е широк 25 метра. Той е по-дълъг и по-тесен от USS Arizona, който потъна при Пърл Харбър. Но тежи по-малко.

Корабът може да се движи с 30.3 възела или около 56 километра в час.

По-голямата част от суперструктурата на кораба е от въглеродни влакна. Конструкцията на кораба е направена с ъгли, което помага 50 пъти по-трудно да бъде засечен от радар за разлика от обикновените разрушители.

ВМФ планира да изхарчи 9 милиарда долара за изследвания и развитие на програмата DDG-1000 и да хвърли 20 милиарда долара за изграждане и предоставяне на седем кораба. Но при преразход ще бъдат направени три кораба.

Когато започне изпълнение на мисии, Zumwalt ще бъде най-големият стелт кораб във ВМФ.

Изкарването на кораба от сух док в корабостроителницата „Бат Айрън Уъркс" в Мейн не означава, че корабът е готов да действа. Корабостроителите сега започват да зареждат кораба със значително количество оръжия, включително две Advanced Gun Systems (AGS), които могат да поразяват цели на 101 километра разстояние.

Това е три пъти по-далеч от оръжията на обикновените разрушители.

Екипажът ще бъде около 150 души в сравнение със сегашните екипажи в обикновените разрушители, където са по около 275 души. Причината е, че AGS практически може да поразява цели без помощта на моряци - самозарежда се.

Корабът също ще бъде снабден с нова ракетна система, която е способна да изстреля 80 ракети, включително крилати ракети „Томахоук" и ракети земя-въздух "Сий спароу".

Той ще може да носи два хеликоптера „Сийхоук" и четири безпилотни самолета.

Очаква се корабът да влезе окончателно в състава на ВМФ следващата година.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини