Служителите от сектор Култура в Смолян на протест за нормални заплати

Утре -24 номеври, служителите в музея, художествената галерия и библиотеката излизат на протест срещу мизерните средства заложени в бюджета за култура за 2016г. и ниските заплати, които не са актуализирани от 2007г. Работещите в културните институции в Смолян изпратиха до областния управител Недялско Славов и кмета Мелевмов протостно писмо с няколко, основно финансови искания.

Освен повече средства за опазване на културното наследство, уеднаквяване на едининя разходен стандарт за 103 регионални музеи и галерии, работещите настояват и за мининум 50% увеличение на средната работна заплата в сектор „Култура”, за да достигне равнището на средната работна заплата в България.

На 24 ноември в Смолян работещите в трите институции обявяват подкрепения от синдикатите протест, насрочен за 10 часа.

"Ние, работещите в Регионален исторически музей „Стою Шишков“ - Смолян, Художествена галерия – Смолян и Регионална библиотека „Николай Вранчев“ – Смолян, протестираме срещу размера на средствата заложени в държавния бюджет за култура през 2016 г.. Заплатите от 2007 година не са актуализирани и не отговарят на нарасналите потребности на работещите. В тези институции се трудят квалифицирани специалисти като тяхната работна заплата е най-ниската от всички категории вишисти у нас. Това доведе до обезличаване на културните институции и до демотивиране на работещите в тях.

Очевидно е нежеланието на държавата да увеличи подкрепата за съществуването на библиотеки, музеи и галерии, а същевременно е неприемливо да се изисква от въпросните институции да се грижат за съхранението и разпространението на българската култура у нас и по света, като се изисква те да бъдат съвременни центрове гарантиращи равен достъп до информация, знание и култура така необходими на българското общество и неговото развитие", пише в протестното  писмо до губернатора и кмета на Общината. 

 СмолянБГвести.нет

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини