Ветеринарните лекари преодоляват държавните неуредици с търпение и чакане

Д-р Иван Вангелов е регистриран частно практикуващ ветеринарен лекар с 31 години практика. Завършил ВИЗВМ – Стара Загора. Занимава се предимно с продуктивни животни. Председател на съсловната организация на ветеринарните лекари в област Пловдив. Разговаряме с него в Ден на ветерианриния лекар - 14 декември.

Защо избрахте професията ветеринарен лекар?

В гимназията учехме животновъдство, още тогава ми хареса и реших да кандидатствам ветеринарна медицина. Смятам, че съм направил правилния избори и дори да трябва да избирам отново- пак ще е същата професия.

А престижна ли е тази професия?

Зависи от гледната точка. Ние не сме доволни от положението в което се намираме сега, но за страничните наблюдатели, особено според фермерите – всичко ни е наред.

Какви проблеми имате?

Проблемите ни идват от търговията с лекарства на дребно, отношенията ни с фермерите, в частта плащане на труда на ветеринания лекар. Ползваме лични автомобили за извършване на държавни дейности; работният ни ден е нерегламентиран – рано се става, късно след 17 часа, отново ни се налага да работим, нехигиеничен труд, опасност от заразяване с зоонози.

Добре ли е регламентирана вашата дейност от страна на държавата?

Държавата го е регламентирала със Закон за ветеринарно дело и Закона за съсловната организация на ветеринарните лекари от2013 г. с отпадане на участъковата система, всеки фермер избира сам ветеринарен лекар и всеки лекар има възможност да си избира фермер.

Особено големи са проблемите ни от страна на Агенцията по безопасност на храните. От 2013 до сега има неуредици с изпълнението на Държавната профилактична програма - късно започване, не на време организирани търгове за диагностикуми.

Как ги преодолявате?

С търпение и чакане.

Кои са най-честите заболявания, с които се борите?

От незаразно естество – при младите животни, белодробни и недоимъчни, при възрастните – гинекологични и копитни. В борбата със заразните болести се стремим да информираме фермерите за превантивни мерки – къпане, ваксиниране, навременна сигнализация до личния ветеринарен лекар.

Благодарни пациенти ли са животните?

Животните – да. Случва се дори самите те да ни помагат.

Колко са ветеринарните лекари, които са на територията на Община Първомай?

На територията на община Първомай, в частта здравеопазване работят 1 държавен лекар, който отговаря за здравеопазването на животноите и 8 регистрирани частнопрактикуващи ветеринарни лекари. В частта „Държавен ветеринарен контрол“ има назначени 4 държавни ветеринарни лекари.

Вие сте председател си на Областната колегия на Българския ветеринарен съюз. Разкажете ни повече за този Съюз.

Създадени сме по Закона за съсловните организация и е съюз на частно практикуващите ветерианрни лекари. В съюза не могат да членуват държавни служители с контролни функции.

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини