КРОС прави допитване до смолянчани за милионите за боклука и народните пари

Въпреки че след три неуспешни опита, бюджетът на Община Смолян все пак беше приет на 4 февруари 2016 г, групата от седем съветници на КРОС, която гласува „въздържал се“, днес на пресконференция обяви, че няма да приеме така сформираната сметка за приходите и разходите в местната хазна. Като единствен начин да продължават да отстояват позициите си в местния парламент, от КРОС ще направят допитване до хората- за тяхното мение по важните въпроси за общинските пари. За целта, на сайта на КРОС ще бъде създадено електронно пирложение, с което по опростен и лесен за гласуване начин, гражданите на Община Смолян да дадат отговор на поставените въпроси. Целта е в своеобразния електронен референдум хората свободно да изказват мнение и предложение за управлението на общината, отпадъците, бюджета и всичко останало.

„Искаме да прокламираме, че до 15 февруари на сайта на КРОС ще има възможност за неформален референдум до гражданите на Смолян, смятат ли бюджета за балансиран, правилен, искат ли да го подкрепяме. Защото за нас, той е меко казано „странен“, обяви лидерът на КРОС Кирил Асенов.

„В новия бюджет за 2016 г няма нищо различно, освен едни 500 хиляди лева повече за сметосъбиране, затова поискахме преразглеждане на договора с „Титан Клинър“, каза и общинският съветник от КРОС Кирил Хаджихристев.

„Борихме се този бюджет да бъде променен, най-вече се борихме за диалог, но вместо това Общината направи едно мнозинство, прие един бюджет. Фирмата „Титан“ е „скъсала“ фактури на Община Смолян за около 50 млн лева, което е една от най-големите концентрация на обществени поръчки от една община в провинциален град като Смолян", каза Кирил Асенов. Съетниците от КРОС дадоха и категоричен пример с Община Велинград, която фалира защото „и там са действали по същите правила-странна концентрация на отношения между община и изпълнител“.

"Ние не можем да спрем да се борим с това и използваме медиите, за да направим един референдум. Това е единственото средство, което ни остава от тук нататък“, заяви лидерът на КРОС Кирил Асенов и допълни, че "бюджетът е тотално деформиран, има странни взаимоотношения в него, на които ние обръщаме внимание и има аналогия с общини, които са фалирали“, каза още Асенов.

Той обясни, че ежедневните срещи с хората на съветници от КРОС показва, че мнението на гражданите е различно. „Всеки ден се срещаме с хора, които ни казват това и не са съгласни, това е едно изнасилване на финансовата ситуация на град Смолян“, обобщи Асенов и допълни, че референдумът е единственото, което групата може да направи от тук нататък, въпреки че бюджетът все още официално не е влезнал в сила, тъй като тече 14 дневен срок за обжалването му, а и областният управител може да го спре, както и възможността да бъде актуализиран. Основното възражение на КРОС срещу така гласуваната финансова рамка на Общината продължава да бъде договорът за боклука с „Титан Клинър“, сключен през 2006г и завишените средства за разходи по него, които ще плаща Общината, в частност и гражданите.

Кирил Хаджихристев:

"Като експерти от КРОС разгледахме бюджета- той е същия като стария, увеличен с половин милион само в частта за събиране, извозване и депониране на сметта. Имаше сериозни трудности да се сдобием с договора, но след анализа му възникнаха редица въпроси“ , обясни съветникът от КРОС и посочи най-сериозните суми, срещу които групата се обяви категорично против и отказа да гласува бюджета. От 2006, когато е подписан договора, до сега сумата за сметта е нараснала с близо 2 милиона. За тези 10 години почти нищо не се е променило относно сметосъбиране,то освен тези нараснали 2 милиона. С 500 хил.лв спрямо 2015 се покачва разхода за сметосъбиране, а спортните клубове остават с 15 хил.лв планирани в бюджета, с голямо усилие и преговори успяхме 100 хиляди лв да се пренасочат от други дейности към спортните клубове. 57 хил.лв. са предвидени за ОДК, който развива извънкласните форми и дават заетост на децата в града, от тях 80% са за работни заплати на служителите там. Никаква пормяна в бюджета за развитие, за образование, спорт. Единствено развитие има в покачване на цената за сметосъбиране-това не е балансиран бюджет, защото не са предвидени средства за други дейности за по-добра среда на живеене. Не може при намаляване за около 6 години с 4 хиляди човека на Общината, ние с около 2 милион да покачваме таксата смет. Паралелно с това около 60% събираемост на таксите ще увеличава всяка година задължението на Общината към фирмата изпълнител на семтосъбирането. Продължаването на изпълнението на този договор и в бъдеще, до 2021 г, с условията при които е сключен, е иконмически неизгоден и това допълнително натоварва нашите съграждани да плащат повече за такса смет", изрази общата позиция на КРОС Хаджихристев.

Той даде пример с Община Велинград, която фалира по същата схема, но вече е дала договора в Окръжния съд в Пазарджик, с искане за неговата промяна, преразглеждане или разваляне по съдебен ред.

„На това наше искане от нашата администрация винаги казваха, че нашия договор с „Титан“ не може да бъбде предоговарян или развалян, или анексиран. Не искаме община Смолян във времето да достигне съдбата на фалиралите общини в България. Твърдо искаме да кажем, че КРОС ще върви в посока за приемане на бюджети, които наистина отговарят за развитието на община Смолян“, обобщи съветникът от КРОС.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини