Стотици лекари поискаха оставката на Москов

    Грандиозно започна националният лекарски протест в София с живо изпълнение на музикален квартет. Стотици лекари от София, Пловдив, Бургас, Търговище, Плевен, Варна и други градове са пред Министерски съвет с искане против политиката на Министерство на здравеопазването и с плакати "Не сме мушмороци", "Не на служебния рамков договор", "Не ни гонете от България", "Върнете договорното начало" и "Незабавна оставка на министъра на здравеопазването", съобщи БНР.

    Лекари, медицински сестри, лаборанти от общински, частни и държавни болници са категорични, че Министерство на здравеопазването е скъсало диалога с тях, че министърът на здравеопазването Петър Москов се е извинил на личните лекари вчера, но кога ще се извини на лекарите като цяло. 

    Медиците настояват за удължаване действието на рамковия договор от миналата година и за подписването на анекс с участието на Здравната каса и Лекарския съюз. Такъв анекс беше подписан от здравния министър Петър Москов в края на март, но без съгласието на БЛС.

    Медиците не са доволни от това, че с новата Национална здрвана карта се отнема правото на пациентите да изберат болница, ще се закрият работещи болници, ще бъдат лишени от работа доказани специалисти.

    Протестът се охранява от полиция и от линейки. Разрешението за демонстрацията е до 17 часа. 

    "Основните ни искания, това са стриктното спазване на Националния рамков договор от 2015 година и въвеждането на по-добрите ни предложения по договарянето, които ще създадат предпоставки за по-добро качество и медицинско обслужване.

    Когато не се подписва рамков договор, остава в сила договорът от предходната година с възможност за неговото анексиране. Всичко, което ние постигнахме в договорния процес за 2016 г., огромната част от нашите предложения не са влезли в сила
    ", каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев.

    В Плевен лекарите подкрепят колегите си, като са поставили сини лентички с надпис “Протест“.

    В 15.00 часа те прекъснаха работата си за един час и излязоха пред здравните заведения. За времето на ефективния им протест са осигурени дежурни лекари, за да бъдат обслужени пациентите.

    Медиците от Силистра също излязоха на символичен протест в двора на Областната болница. 

    Москов: Колегите имат право на протест

    Колегите имат право да изразяват недоволството си и аз няма да коментирам по друг начин протеста, който започна в София. Това каза в Шумен министърът на здравеопазването Петър Москов. Той беше категоричен, че разговорите между правителството, Министерството на здравеопазването и медиците ще продължат, докато не бъдат изгладени проблемите, които лекарите поставят. 

    "Разговарях с д-р Венцислав Грозев. Той е наясно, че воля от моя страна за промени има", увери Москов. По думите му обаче единственият валиден договор, по който лечебните заведения и лекарите трябва да работят в момента, е Националният рамков договор за 2016 г. 

    Здравният министър каза още, че въпреки недоволството от страна на медиците промените в системата на здравеопазването ще продължат. 
     
    Източник: dir.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини