Президентът да има право на частично вето, предлага Захариева

Правосъдният министър Екатерина Захариева се обяви за промяна в Конституцията, която да позволи на президента да налага частично вето. Повод за предложението ѝ станаха промените в Закона за съдебната власт. Вчера Росен Плевнелиев подписа указа за обнародването им, включително и на скандалната поправка, която изравни заплатите на членовете на Висшия съдебен съвет с тези на главния прокурор и председатeлите на върховните съдилища. 

Измененията утре ще бъдат обнародвани в "Държавен вестник", а с тях заплатите на съдебните кадровици, чиято оставка неотдавна управляващите искаха, вече ще бъдат около 7000 лева. 

Днес Захариева обясни, че на практика държавният глава не е имал право на избор дали да върне текста със заплатите, или целите промени, тъй като законът не му дава право на частично вето. Така че, за да не забави промените в закона, свързани с петата поправка в Конституцията и сроковете, произтекли там, сложил своя подпис, а тя - държавния печат, предаде БНР. 

Правосъдният министър препоръча да се помисли за промяна в основния закон, която да даде възможност на президента да налага такова частично вето, за да не се стига до стопиране на цял приет закон или промени в закона заради един или друг неприемлив текст. 

Тя допусна при гласуването на втория пакет от изменения на Закона за съдебната власт да бъде обсъдена идеята заплатите на членовете на ВСС да се изчисляват по друга формула. 

Захариева изрази надежда, че заплатите в съдебния кадрови орган няма да са единственият мотив на следващите магистрати, които ще кандидатстват за членове. 

Още при приемането на текста тя изрази личното си мнение, че не е редно членовете на ВСС да получават толкова големи възнаграждения.

Днес тя беше категорична, че Съветът трябва да действа бързо по конституционния текст, свързан с разделянето му на съдийска и прокурорска квота, за да не се стигне до там Народното събрание да прави това. 

Съдебните кадровици си обещаха следващия четвъртък да представят критериите за разделянето, а оптимистичният вариант е в по-следващия четвъртък да се стигне и до самото разделяне. 

За парите на държавата от загубени в Страсбург дела

Министър Захариева коментира още, че държавата няма да си търси близо 200 000 евро, които ще плаща на подсъдими или обвиняеми лица, задържани при 6 показни акции по време на мандата на Цветан Цветанов като вътрешен министър (една от тях е "Октопод" - б.р.). 

Според нея, ако изобщо се говори за подобни регресни искове, те трябва да бъдат по отношение на всеки, заради когото България е била съдена в Европейския съд по правата на човека. 

"Не защитавам г-н Цветанов, не ме разбирайте погрешно, този популизъм ми идва малко в повече. Ако ще вземаме решение, ще предявяваме регресни искове за всички съдии, прокурори, министри, политици, които са станали причина за осъдителните решения. Аз бих била внимателна с искането за регресни искове, защото рискуваме в системата да не останат хора", коментира Екатерина Захариева.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини