Хладилник на бъдещето ще функционира с топлина

Хладилникът на бъдещето ще се захранва с топлина, а не със скъпо струващо електричество, заявиха германски изследователи, цитирани от ДПА.

Това е много важен въпрос за страните с горещ климат, където хладилниците и климатиците са от жизнено значение, заявиха млади учени от иновационния център Визенбуш гладбек, които работят в сътрудничество с университета за приложна наука в съседен Гелзенкирхен.

Ако някога е трябвало да застанете зад хладилника си, вероятно сте забелязали колко студ произвежда топлината, заяви проф. Райнер Браун от иновационния център.

Апаратът, в който хранителни продукти се съхраняват при ниска температура, често е прекалено нагорещен, за да бъде докоснат. Всеки може да произведе топлина, като произвежда студ.

Учените от центъра обаче са единствените, които са се заели с обратния процес. Технологията на т.нар. амонячно-водно абсорбиране е известна още от 1810 г. В иновационния център обаче приниципът на тази технология е прераснал в идея за използване на топлината от пещи.

Германските учени са разработили прототип, който скоро ще може по този начин да охлажда хладилна инсталация в Мароко. Друг пилотен проект пък използва топлина от газови турбини, за да се "захранят" климатици в лекционна зала. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини