Най-голямата годишна парична награда в света, която се присъжда на отделна личност

Полският космолог и католически свещеник Майкъл (Михау) Хелър, който повече от 40 години разработва оригинални концепции за произхода на Вселената, като през това време е бил репресиран от правителството, спечели наградата „Темпълтън" за 2008 г.
Наградата на стойност 820 000 лири стерлинги(повече от 1,6 милиона щатски долара) бе обявена вчера на пресконференция в Църковния център за Обединените нации в Ню Йорк от фондация "Джон Темпълтън", която присъжда отличието от 1973 г. насам. „Темпълтън" е най-голямата годишна парична награда в света, която се присъжда на отделна личност.

72-годишният Хелър, професор във факултета по философия в Епископската академия за теология в Краков, се е трудил с години в условия на силна репресия от страна на Съветския Съюз, гласи официалната информация за неговото награждаване.
Той е важна фигура в света на физиката и космологията, теологията и философията със своите убедителни и провокиращи концепции по въпроси, които засягат всички тези дисциплини, макар и често от твърде различни перспективи.
Неговият академичен и религиозен опит му дава възможност удобно да се движи и в двете среди. Обширните разработки на Хелър предизвикват ново важно разглеждане на някои от най-дълбоките концепции за човешкия род.

Хелър разглежда фундаментални въпроси като „Трябва ли вселената да има причина за съществуването си?", изискващи широк набор от източници, които в друг случай не биха имали нищо общо.

Като католически свещеник, Хелър преодолява анти-религиозните политики на полските власти, като предлага нови перспективи за вярващите, в които поставя традиционния християнски начин за разглеждане на вселената в по-широк космологичен контекст и инициира това, което може да бъде наречено „теология на науката".

"Неговата уникална позиция на творчески учен и човек, отразяващ религията, даде на науката усещане за трансцедентна мистерия, а на религията - виждане за вселената през широко отворените очи на науката... Видно е, че за него математическата същност на света и неговото разбиране от хората изграждат обстоятелствените доказателства за съществуването на Бог", посочва професор Карол Мусиоу, ректор на Ягелонския университет и професор в местния Институт по физика.

Учредена от глобалния инвеститор и филантроп сърДжон Темпълтън, паричната стойност на наградата е такава, че винаги да превишава Нобеловите награди, подчертавайки по този начин убеждението на Темпълтън, че ползите от напредъка в духовните открития могат да имат много по-голямо количествено измерение от тези, получени вследствие на други ценни човешки усилия.

Източник: novjivot

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини