Сондата "Селена" изпрати впечатляващи видео филми на лунната повърхност

Впечатляващи видео филми с висока разделителна способност, които представят лунната повърхност, бяха изпратени на Земята от японската сонда "Селена", известна още като "Кагуя", съобщи Би Би Си.

Филмите дават представа за онова, което навремето астронавтите от мисията "Аполо" вероятно са почувствали. Става дума за гледката, разкрила се пред тях преди няколко десетилетия, когато те доближили Луната.

"Селена" е заснела издигането на Земята над лунния хоризонт и линията между осветената и неосветената страна на Луната. Гледката наистина е впечатляваща, заяви Рие Хонда от университета Кочи в Япония, един от сътрудниците в мисията "Селена".

Сондата доближи Луната в края на миналата година и е оборудвана със специална камера с висока разделителна способност, която трябва да направи снимки, докато "Селена" лети на височина 100 км над лунната повърхност.

Амбициозната мисия има за цел да направи глобално изследване на Луната, като са предвидени съставяне на триизмерна топографска карта на естествения спътник на Земята, изследване на неговата гравитация и магнитното му поле.

Научният ръководител на мисията проф. Манабу Като отбеляза, че доближаването на "Селена" до Луната е значителна крачка напред за японската космическа наука. В близко бъдеще имаме планове да стигнем до Марс през 2020-2025 г., допълни той.

Освен със специалната камера, разработена от Японската агенция за изследване на космическото пространство и компанията NHK, сондата е снабдена и с 14 уреда, които ще изследват химичния и минерален състав на лунната повърхност.

Сондата вече прелетя над кратера Шакълтън, където някои учени смятат, че има вода под формата на лед, който може да бъде използван от астронавти при бъдещи мисии на Луната.

Учени от мисията все още анализират събраната информация след прелитането над Шакълтън, но досега не са открили данни за наличие на вода

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини