Показаха суперспортния Audi R8 TDI

По време на провеждащото се в момента автомобилно изложение в Женева Audi използваха случая, за да свалят покривалото от своя втори прототип на базата на суперспортния си модел R8, като и този концепткар ще ползва мощен V12 TDI двигател.

Новият спортен прототип ще се възползва от 6-литровия V12 турбодизелов агрегат на Audi, които развива доста впечатляващите 500 к.с. и въртящ момент от 1000 Нм.

Подобно на предишния V12 дизелов R8 прототип, показан по време на автомобилното изложение в Детройт миналия месец, новият модел допълнително е оборудван с последните технологии, развити от Audi за представянето си в надпреварата 24-те часа на Льо Ман. Автомобилът се различава и по своята ярка червена разцветка.

V12 TDI е доста тясно свързан с двигателя, ползван в Audi R10, който вече е печелил два пъти дългата надпревара на митичната френска писта. Съответно агрегатът, който задвижва новия R8, позволява на суперспортиста да ускорява до 100 км/ч за 4.2 секунди и позволява максимална скорост от 300 км/ч.

Някои от новите характеристики на двигателя включват по-ниския ъгъл от 60 градуса между цилиндрите, както и две специални помпи, работещи при високо налягане, специално изработени за инжекционната система комън рейл. За производството на шосейната версия на двигателя, която наскоро дебютира в новия Q7, отговаря фабриката в Гьор, Унгария.

Състезателният двигател в R10 междувременно трябва да се справя само с обем от 5.5 литра, но пък предоставя на разположение повече от 650 к.с. и осигурява скорости от 330 км/ч.

Източник: rs-auto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини