Най-старите японски анимационни филми

Два анимационни филма, нарисувани в Япония през юни 1917 и февруари 1918 година, бяха открити от японски специалист в Осака, съобщи ИТАР-ТАСС.


Това са най-старите мултипликационни филми, създавани някога в Страната на изгряващото слънце, заявиха от Националния център за кинематография към Токийския музей на съвременното изкуство.

Уникалните анимационни филми са били намерени от 55-годишен преподавател в антикварен магазин. Те са били съхранявани при добри условия и са в отлично състояние.


Първият 2-минутен филм "Намакура катана" ("Тъпият меч") е посветен на историята на самурай-неудачник, на когото продават ненаточен меч. Вторият - "Урасима Таро" - разказва за приключенията на млад рибар, който попада във владенията на морския цар.



Широката публика може да види лентите на Фестивала на архивното кино, който ще се състои в Токио в края на април.

Досега специалистите в Япония предполагаха, че най-старият анимационен филм в страната е създаден през април 1918 г.


За рождена дата на рисуваната мултипликация се смята 30 август 1877 година, когато е патентовано изобретението на французина Емил Рено. Той създава оптичен прибор, позволяващ последователност от няколко рисунки да се вижда както плавно движение. Рено показва първата графична лента в Париж на 28 октомври 1892 г.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини