Запазваш номера, сменяш оператора. Най-после!

Българите най-после ще могат да сменят мобилния си оператор, като запазят стария си телефонен номер. От 14 април абонатите ще могат да се възползват от услугата "преносимост на номерата". Трите мобилни оператора „Мобилтел", „Глобул" и „Вивател" потвърдиха вчера, че вече са готови с въвеждането й.

Сега, ако човек поиска да смени GSM оператора си, трябва да смени и номера си, което е неудобно за клиента. Смяната на мобилната компания ще трае около 10 дни. Клиентът, решил да се възползва от новата услуга, трябва да отиде до някой от офисите на оператора, към който е абониран и да подаде молба за прекратяване на договора. В него изрично трябва да запише, че иска да запази стария си номер. За тази услуга клиентът трябва да плати 5 лв., срещу които ще му бъде издаден документ. От преносимостта на номерата могат да се възползват само абонати, които са си платили всички задължения към стария оператор. С издадения от него документ трябва да се отиде до офисите на компанията, към която клиентът иска да се прехвърли. След това се подписва нов договор и се чака няколко дни. В този период от новоизбрания оператор проверява дали клиентът е погасил старите си сметки. Телекомът, който се сдобива с нов абонат обаче трябва да плати на стария оператор 22 лв., защото вторият му дава право да ползва номера.

Новата услуга за смяна на операторите трябваше да бъде въведена още в началото на тази година, тъй като това е поет ангажимент пред ЕС. Компаниите обаче се забавиха с въвеждането й. Тепърва ще се разбере дали компаниите са технически подготвени за старта на новата услуга.
Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини