Пастърма

Пастърма

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Телешкият шол трябва да е нарязан на ивици с дебелина не повече от 7 см. Поставя се в саламура в съотношение 80 г сол на 1 литър вода. Престоява така 7 дни в хладилник или в помещение с температура до 8 градуса. На седмия ден се изважда и се обезсолява в продължение на 4 часа в голям съд под течаща студена вода.

Месото се изважда от водата, пронизва се от единия край с дебела връв и се оставя да се изцеди в за около час. Изцеденото вече телешко се поставя между две дъски и се пристяга здраво с широк, стегнат ластик.

След 1 денонощие се освобождава и се намазва обилно от двете страни (по възможност с четка) със специална подправка за пастърма, приготвена от 3 пълни с.л. червен пипер, 20 г сол, 2 г захар, 1 ч.л. риган, 1 ч.л. сминдух, 15 зърна ситно смлян черен пипер, 15 зърна счукан чимен, 6 скилидки пресован чесън, прецедения сок на средно голям лимон и 50 мл червено вино.

Всичко това се разбърква в подходящ съд, като към сместа се добавя постепенно бяло вино до получаване на еднородна смес с гъстота на рядък сос.

Намазаното с подправката месо се закача да съхне на проветриво място в продължение на 24 часа, след което отново се поставя между дъските и се пристяга с ластика. Стегнато престоява още 24 часа, след което се освобождава и се оставя да съхне. На четвъртия ден е готово за консумация.

Източник: gotvach.bg

Последни новини