Братушките от мафията

В България е парализирана работата на почти всички силови структури, се казва в коментар на официоза „Российская газета".

В четвъртък българският парламент започна разглеждането на въпроса за вот на недоверие на правителството. Повод станаха обвиненията на редица депутати по адрес на настоящия министър на вътрешните работи Румен Петков. Той е заподозрян във връзки с наркомафията. Тези обвинения се основават на информации за неофициални срещи на министъра с представители на „сенчестите" кръгове на страната. При това тези сведения са изтекли във вестниците с помощта на бивши генерали от българските тайни служби.

В разговори по телефона, които те са могли да подслушват, Петков уж е споменаван от престъпници под псевдонима Запалка. Освен срещу него подозренията за връзки с мафията са паднали върху високопоставени представители на почти всички силови ведомства в България. Местни медии разполагат с разпечатки от телефонните разговори, в които силовиците обсъждат със своите събеседници размера и вида на възнагражденията.

Преди около три седмици бе арестуван бившият главен секретар на българското МВР и заместник-началник на местното управление за борба с организираната престъпност по същите обвинения – контакти и информиране на престъпните кръгове за предстоящи акции на полицията. При това предаваната информация често е била секретна. В разгара на полемиката между действащите и пенсионирани генерали от тайните служби, обилно подправена с взаимни обвинения в корупция и други грехове, също така бе разкрит и дълбоко законспириран в криминалните структури агент под прикритие.

Всичко това стана повод за дълбока криза в българските правоохранителни органи. Самият министър бе принуден да се оправдава, наистина, той така и не подаде оставка и не възнамерява да направи това. Предвижда се от министерството да бъдат отнети редица основни функции, като криминалната полиция, и да се предадат под контрола на местната агенция за национална сигурност (ДАНС). А опозиционните парламентарни групи в българския парламент вече за пети път поискаха оставката на правителството на Сергей Станишев.

Допълнително масло в огъня наляха две показни убийства, извършени за по-малко от 24 часа в София. В първия случай бе застрелян директорът на голямо българско предприятие в областта на атомната енергетика. Във втория – бе убит известният писател и журналист Георги Стоев, в миналото член на престъпна групировка. Стоев пишеше книги за историята на българските престъпни организации и техните връзки с властта. Сред корумпираните чиновници той споменаваше и имената на действащи български политици. При това в интервю, което Стоев е дал ден преди смъртта си, той е признал, че прекратява да пише книги, тъй като се бои за живота си.
Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини