10 начина да бъде унищожен Интернет

Вероятно никога не сте се замисляли, че Интернет може да загине. pcworld.bg представя 10 начина, с помощта на които Интернет действително може да престане да съществува. Разбира се, някои от тях ще изглеждат фантастични, но все пак не са за подценяване, разказва pcworld.bg



1. Първият начин е в нарушаване на системата Domain Name Service (DNS), на която лежи целия Интернет – тя пренасочва заявките към уеб сайтовете. Ако това стане, доверието в страниците ще изчезне и използването на Мрежата ще стане практически невъзможно, поради големия брой мошеници (например фишери).


2. Атака чрез зомбирани мрежи. Такива мрежи се използват от хакерите за всевъзможни атаки към сайтовете. В мрежите могат да участват неограничено количество компютри, например ботнетът Storm има на разположение 5-10 милиона компютри, които чакат команда от хакер, за да осъществят атака.


3. Срив на физическата инфраструктура. Малък инцидент с няколко кабела в Средиземно море доведе до изключването на стотици милиони хора от Интернет. Ако атаката е планирана умишлено, нейните мащаби могат да са просто невероятни.


4. Разпадане на хиляди фрагменти. Този начин се заключава в това, че хората имат навик да се обединяват в групи по интереси, възгледи и мислене. Когато това става, обикновено появява се една гледна точка и тези хора се считат за единствени носители на истината. Това вече само по себе си противоречи на концепцията на Интернет като глобално световно общество.


5. Вирус, проникващ в маршрутизаторите. Самовъзстановяването на Интернет е основано на протокола Border Gateway Protocol (BGP), но ако бъде създаден вирус, който действително да проникне в маршрутизатора, той не само ще наруши преадресирането на трафика, но и ще може да попречи да се получи до достъп маршрутизаторите, за да бъдат те поправени.

6. Ъпдейти. Както знаете, повечето програми имат механизъм за автоматично сваляне на обновления за поддържане на актуалното си състояние. Но имаше момент през 2007 г., когато известната и много популярна услуга Skype беше недостъпна. Според компанията, причината е в глобалното обновление на Windows, което искаше рестарт на компютъра. В резултат, милиони компютри се рестартираха по едно и също време и сървърите на Skype не издържаха.


7. Интернет да престане да бъде неутрален. Провайдерите могат да вземат пример от телевизионните програми и да започнат да вземат такса за посещение на отделни сайтове. Ще отбележим, че някои мобилни оператори вече искат такса за достъп до YouTube или Facebook. Ако подобно нещо се случи в масови мащаби, това означава край на иновациите, тъй като в такива условия е невъзможно да се пусне YouTube или Skype без поддръжка на оператора.


8. Въвличане на юристите. Интернет е експеримент за свобода на словото, но на това може да се сложи край. Юристите, които нямат възможност да се обърнат пряко към собственика на уеб сайт, ще започнат да нападат регистраторите на домейна и хостинга. Такива прецеденти вече има, например, швейцарски банкери изключиха от Интернет сайта Wikileaks. А щом има прецедент, и други юристи задължително ще последват този пример. Звукозаписната индустрия вече търси начини да предяви претенции към провайдерите за пренос на нелегално съдържание. Това е издевателство над мрежовата неутралност. Ако телекомите започнат да задават приоритет за различните типове трафик, те ще престанат да бъдат оператори с общо предназначение и ще започнат да отговарят за това, какво се предава през техните канали, включително и за пиратското съдържание.


9. Национална цензура. Ето ви един добър пример. Китайска защитна стена и 30 000 обучени специалисти вече са заети с търсенето на „неправилно ориентирани потребители". Много страни също ограничават достъпа на своите граждани до определени ресурси. Но Интернет сам по себе си е инструмент, който може да предизвиква социални промени и революция, заплашваща всяко правителство. Да си представим например, че американският Конгрес постави извън закона онлайн порнографията и започне да блокира всички известни порносайтове, които според някои статистики генерират до 18,8 % от всички преходи по линкове в Интернет, в този случай вместо глобален Интернет ще се върнем в епохата на локалните подмрежи, във всяка от които действа местно законодателство.


10. Най-невероятният вариант за унищожаване на Интернет е смъртта на цялото човечество. Действително, хората са създали огромно количество оръжия и други инструменти, които могат да унищожат всичко живо на планетата. А пък Интернет без хора не е Интернет!



Източник: pcworld.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини