Отрязано ухо и 1,5 млн. евро - цена на отвличане

Банда дръзки похитители отрязаха ухото на отвлечен син на строителен предприемач, но го освободиха срещу рекордните 1,5 млн. евро откуп, съобщава вестник "24 часа".
Нападението е извършено в столицата, а младежът е бил държан в мезонет в града в продължение на 40 денонощия. Първоначалната сума, която бандата е поискала, е била три милиона евро.

В отговор бащата на младежа е довел в България от Мексико професионални парламентьори и цената била свалена наполовина. Похитителите обаче решили да покажат твърдост и отрязали едното ухо на младежа, който е син на голям строителен предприемач, чието семейство показвало солидни финансови възможности.

Потърпевшият карал черно "Порше" и нападението станало точно, когато пътувал с него преди около два месеца в София. Похитителите препречили пътя му с автомобил с включена полицейски лампа и го отвлекли.

По разказ на младежа той бил затворен на втория етаж в мезонет, тъй като чувал как пазачите му се качват и слизат по вътрешни стълби. По случая работят криминалисти от столична полиция, но за момента не е ясно дали имат някаква конкретна информация.

Платеният откуп е абсолютен рекорд за България. Според запознати родителите на момчето са натрупали парите си с честен труд - няма данни да са замесени в мръсен бизнес или в сивата икономика.

Това е второто подобно отвличане в страната за последните осем месеца. Синът на бившия министър от кабинета на Иван Костов Вилхелм Краус - Михаил Краус бе отвлечен на 24 октомври миналата година.

След като похитителите не получиха искания откуп от над 1 200 000 евро, те отрязаха един пръст от ръката на похитения и го изпратиха на близките. По-късно те получиха 300 000 евро и освободиха Михаил Краус.

И до днес лицата, извършили престъплението, не са известни. На второ място по големина на откупа е отвличането на президента на ФК "Славия" Венци Стефанов, който напразно плати за сина си 1 млн. евро, а след него се нарежда това на собственика на "Руен" Стефко Колев, който бе освободен срещу 1 млн. лв.

В средата на миналата година в интервю за "24 часа" главният секретар на МВР тогава Илия Илиев заяви, че това са 6 професионални банди, които действат най-вече в София, но и във Варна, Бургас и Пловдив.

Въпреки бруталните отвличания държавата все още не взема мерки. Все повече заможни родители наемат охрана за децата си от частни фирми. Според анализ на контраразузнаването от 2007 г. се очаква богати бизнесмени, чиито семейства са станали жертва на тези банди, да започнат да поръчват кървави отмъщения срещу похитителите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини