Облекчават се условията за допускане на български лица до участие в процедури на НАТО

Правителството одобри промени в Наредбата за условията и реда за допускане на български физически или юридически лица до участие в международни процедури на НАТО,предаде репортер на БГНЕС.

Едно от основните изменения е свързано с промяната на органа, който издава Декларацията за съответствие. Това е документ, необходим за всяка конкретна процедура, и който се адресира до възложителя – държава-членка на Североатлантическия договор, командване или агенция на НАТО. С него се удостоверява, че кандидатите притежават необходимите финансови, технически и професионални способности да реализират поръчката, предмет на международната процедура, както и право на достъп до класифицирана информация, ако се изисква такова. Досега Декларацията за съответствие се издаваше от министъра на отбраната. Промените предвиждат това да прави министърът на икономиката и енергетиката/МИЕ/, който поддържа и публичната база данни на кандидатите. По този начин дейността по организиране на участието на български фирми в международни процедури на НАТО няма да се разделя между две ведомства, а българските фирми ще имат повече време за подготовка на участието си. Ще намалее и рискът от забавяне,
тъй като срокът за представяне на Декларацията за съответствие е изключително кратък – 28 календарни дни. Разширява се и кръгът на лицата, които могат да участват в международни процедури на НАТО. Такава възможност се предоставя и на юридически лица, които не са регистрирани като търговци по реда на Търговския закон, но които могат да осъществяват стопанска дейност. Въвежда се нова разпоредба, съгласно която кандидатите уведомяват МИЕ за по-нататъшното си участие в процедурата. По този начин се осигурява бърза обратна връзка и възможност за анализ на процеса по участието на български фирми и организации в международни процедури на НАТО.
Източник: bgnes

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини