Започват дела срещу Румен Петков и Ангел Александров

До седмица срещу бившия вътрешен министър Румен Петков може да тръгне наказателно производство за осветляването на Алексей Петров като агент на ДАНС, твърди в публикация днес в. "Труд".

Срещу бившия шеф на националното следствие Ангел Александров прокуратурата пък вече е образувала наказателно преследване за издаване на държавна тайна, научил вестникът.

Проверката за изтичане на класифицирана информация от съветника на Румен Петков Стоян Ризов също е прераснала в наказателно разследване.


Софийската градска прокуратура и военното обвинение работели и по други нови досъдебни производства.

В същото време Румен Петков, който посещава Народното събрание като депутат от БСП, продължава да ползва охраната, която го пазеше докато оглавяваше МВР.

На парламентарните заседания и на заседанията на Висшия съвет на БСП на ул. "Позитано" 20 той идва с двама охранители.

Докато беше министър, Петков единствен не ползваше Националната служба за охрана (НСО), а гардовете му му се водели на заплати в някакви служби в МВР. Сега те продължавали да са същите хора.

Съпартийци на Петков подигравателно казали вчера пред репортери, че той продължава да се движи с охрана заради конфликта с Волен Сидеров.


Министърът на вътрешните работи Михаил Миков заяви вчера, че ще разпореди проверка дали е имало нерегламентирани намеси от страна на политическото и професионалното ръководство на МВР при разработки на службите.

Той декларира намерението си да провери и дали по високите етажи на ведомството са укривали информация, която да изясни истината около скандала "Куйович", последвалия скандал с разпространението на синтетични наркотици и срещите на Румен Петков с дупнишките "братя Галеви".

Миков подкрепял идеята истината за разкриването на бизнесмена Алексей Петров като секретен офицер от службите да стане в рамките на "едно производство, което да е еднакво за всички" замесени лица.


"Ще ми се да вярвам, че при нас няма защитени, независимо дали са на етажите на черно-сиво-белия бизнес, защото това е другият голям проблем, който съществува в нашето общество, който не само МВР, а и други системи трябва да проявят изключителна воля за реакция или пък политици", каза Миков.

Той щял да покани вече проверявания зам.-шеф на полицията в Разград Тодор Димов за изясняване на случилото се около скандала с Куйович.


Според министъра сега не е възможно изкарването извън МВР на службите, които използват специални разузнавателни средства. Това би глътнало огромни бюджетни средства и е невъзможно за осъществяване в период по-малък от "5-10 години".

Но Миков призна, че е необходим контрол върху тази дейност на министерството и декласифициране на ненужната информация, събрана със СРС-та.

Да се въведе система за управление и контрол на трафика на територията на България,

предложи вчера Йордан Мирчев, председател на комисията по транспорт в Народното събрание.


Той обсъдил предложението с шефове от "Пътна полиция" при МВР. Нужни са промени в Закона за движение по пътищата и в Закона за пътищата, за да може да се въведе системата.

Според експертни оценки дигиталното следене на трафика в цялата пътна мрежа на България, която е около 38-39 хил. км., ще струва около 50 млн. евро.

Подобни системи функционират във Великобритания, Германия и други европейски страни.


Източник: netinfo.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини