Порно и наркоскандал в Бургаския затвор

Директорът на затвора в Бургас Деян Костов заяви пред журналисти, че знае кой стои зад скандалните клипове, заснети в затвора, излъчени в националния телевизионен ефир и разпространявани в интернет.

Той знаел и защо са направени снимките.

Костов за себе си бил направил и приключил проверката по случая, но щял да обяви фактите на 12 май. Според него атаката идва от затворници.

Клиповете са снимани с GSM, въпреки че мобилните телефони са забранени в затвора.

В четири от кратките филмчета, с много добро качество и от различни гледни точки, се вижда секс между двама мъже. Петото клипче стартира с обиколка на банята и тоалетната на затвора като се коментира мизерията, която цари там.

На последното клипче е заснет целият процес на подготовка и взимане със спринцовка на вещество, за което се говори, че е хероин. Наркотици също не би трябвало да има зад решетките. Според коментар на Би Ти Ви на места диалогът между затворниците изглежда режисиран.

Намесва се и името на шефа на затвора. В разговора става дума и от къде са се снабдили затворниците с веществото.

Началникът се оплакал пред журналистите от недостиг на техника и персонал. На един надзирател се падали по 115-120 затворници, а в европейски държави съотношението било едно към едно, или едно към две, твърди Костов.

В момента в затвора в Бургас има около 900 души, които изтърпяват наказание. Служителите, които се грижат за реда, са 125 и работят на смени.

Костов не знаел точно как е внесен мобилен телефон с камера в сградата на затвора. Такива апарати са абсолютно забранени за изтърпяващите наказание.

След излъчването на клиповете били правени внезапни проверки. Намерили други мобилни апарати, но без камери.

Друга причина, поради която се е стигнало до подобен инцидент, според началника Костов, е това, че в една стая живеят по около 10-15 до 18 затворници, което било недопустимо.

Той смята, че частично този проблем ще се реши след завършването на общежитието до село Дебелт, което е предвидено за 400 души.

Костов изрази надежда в рамките на тази година в новостроящото се общежитие да бъдат настанени стотина затворници. Сградата ще бъде със същата степен на сигурност, с каквато разполага затворът.

По случая с коментираните клипове е разпоредена проверка от министъра на правосъдието Миглена Тачева и от Върховната касационна прокуратура.

Те споменават името на началника на Бургаския затвор. Деян Костов разказа, че клиповете са били предадени от приятелката на същия този "поръчител".

Два дни преди да заседава комисията, която разглежда поведението на затворниците, въпросната приятелката отишла при началника Костов и го изнудвала, че ако не премести приятеля й на по-лек режим, ще изпрати клиповете до всички електронни медии.

"Спокоен съм за себе си. Сигурен съм, че резултатите от комисиите ще бъдат на моя страна. Чист съм", каза още Костов.

Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини