Станишев призна корупцията

В България има корупция, заяви по време на парламентарния контрол премиерът Сергей Станишев. Основен ангажимент за справянето с нея има съдебната система, която "за съжаление понякога се държи, като че ли е извън проблемите на страната".

Ще има и още персонални промени в МВР, допълни Станишев. "С поведението си съм доказал, че никога не съм давал политически чадър над никого, дори и за него да има само съмнения в корупция", категоричен беше министър-председателят. Той посочи, че първата задача е превенция срещу корупцията, а втората - преследване на корупционните практики и главен ангажимент за това има не изпълнителната и законодателната власт, но и съдебната.

"Правителството трябва да си свърши нашата работа, най-вече имам предвид МВР и другите институции, които се занимават с противодействие на корупцията и организираната престъпност и това целят и конкретните инициативи за реформи и преструктуриране в МВР - да има по-добри и по-ясни конкретни резултати", каза Станишев. Освен вътрешното министерство,

Държавната агенция за национална сигурност също трябва да оправдае обществените очаквания за борба срещу корупцията, а реформите във вътрешното министерство трябва да се извършат от експерти, посочи още той.

"Същият ще бъде подходът и при реформите в МВР. Говоря за структурните промени. Ще търсим експертната помощ на нашите партньори - и европейски, и от САЩ, и разбира се ще продължат и конкретни, в това число и персонални промени в МВР, за да се постигат резултати. Но какво ако Държавната агенция "Национална сигурност" или МВР задържат един или друг корумпиран чиновник или политик. Въпросът е да се стигне до финала, до резултата", посочи премиерът.

Сергей Станишев се ангажира в скоро време да се внесе законопроект за конфликт на интереси, което ще е едно от най-важните публични инструменти за предотвратяване на корупцията. Основните предложения на този законопроект ще се разгледат още на следващото правителствено заседание.

Корупцията заплашва развитието на България като свободна и демократична държава. Това заяви пред студенти в Академията на МВР вътрешният министър Михаил Миков в рамките на Конференцията "Заедно срещу корупцията".
В борбата срещу явлението са необходими законодателни, институционални, а в МВР и структурни решения, категоричен беше вътрешният министър.


Източник: bgvesti.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини