Цъфна родопската виагра

Златните стръкчета на ценния мурсалски чай, станал повод за национална гордост на българите, изпъстриха поляните на Родопите.
Билката има различни имена. Най-популярна е като родопската виагра, защото според вярванията на местните хора вдига потентността. Приписват є чудодейни свойства, разказват, че предпазва от рак и забавя старостта.

Смоленският уролог д-р Анатолий Аликовски твърди, че тонизиращата напитка е присъствала на българската трапеза от древни времена. Той є дава поетичното име "Въздишката на Евридика".
Гърците пък я провъзгласяват на свое откритие. И за да не стане някаква грешка, я продават и
изнасят в чужбина под името "гръцки чай"
Проблемът е, че лековитото биле расте из Родопите и не признава граница. Има го и у нас, расте и при съседите - в Гърция, Албания и Македония.

У нас ще го видите да се продава на много места из Родопите и Пирин редом с планините от боровинки и капини. Наред с табелите "Смилянски боб", ще видите да се продават и коренчета от чая, засадени в кофичка. Бройката върви по три лева.Ще чуете как я хвалят продавачите , че лекува всичко - от възпалено гърло и бял дроб та чак до простатата, ако вървите по органите на човешкото тяло отгоре надолу. Най-мощен бил ефектът є върху мъжката потентност, твърдят билкари. Няма проучвания, които да потвърждават това. Всеки може сам да пробва дали върши работа като сексуален стимулант. Дори мурсалският чай да не го превърне в любовник-тигър, със сигурност няма да му навреди. Отварата гарантирано ще прочисти черния му дроб и бъбреците. Лечебният ефект се дължи на така наречените флавоноиди. Те успокояват възпаленията и убиват микробите. Уникалното съчетание на етерично масло, танин и кофеин, както и микроелементите, които съдържа билката - калий, калций, магнезий, желязо, мед и селен, определят лековитата є сила. Тя се пие на чай или на капки, като алкохолен извлек.
Билкарите препоръчват чая най-вече при възпаления на гърлото и бронхити. Приятно подсладен с балкански мед, той облекчава възпалената лигавица при кашлица и бронхит. В повечето случаи спира развитието на болестта. Ако се е стигнало до усложнения, мурсалският чай отново помага. Той успокоява кашлицата при остри и хронични трахеобронхити, съпроводени със задух.
Лековитият мурсалски чай е сред малкото билки, които се дават дори на малки деца, защото е безвреден.
Източник: monitor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини