Как да се избавим от прекаленото изпотяване

Няколко причини и 7 съвета.

За какви проблеми сигнализира току-що облечената тениска, която след един час може да бъде буквално изцедена?

Чрез потните жлези всеки ден ние се разделяме с около 3 чаши течност, жителите на тропиците с до 4 литра, маратонецът - 7,5 л, миньорът – 10 л. И това е напълно нормално. Но ако седите на сянка без да се движите и вашето тяло се покрива с капчици пот, вероятно страдате от хиперхидроза.

Причините за това състояние могат да са различни. Потенето е важен симптом...

...за ендокринолога
Нарушенията в работата на жлезите с вътрешна секреция почти винаги предизвикват засилено отделяне на пот. При заболявания на щитовидната жлеза то е съпроводено с мрачно настроение, небивала трудоспособност, ревливост и безсъние, засилен апетит, но едновременно с това и с рязко отслабване (хипертиреоза) или обратното – вялост, сънливост, бърза умора (хипотиреоза). Ако освен от потене вие с оплаквате от повишена жажда и пристъпи на нощен глад, трябва да си направите анализ на кръвта, тъй като е възможен диабет.

...за кардиолога
Ако едновременно с потенето страдате от гадене или резки болкив областта на сърцето, трябва да си направите кардиограма и всички останали изследвания, които ще ви препоръча лекарят.

...за дерматолога
Симптомът може да бъде свързан с хидраденит – възпаление на потните жлези.

...за невропатолога и психиатъра
Когато хиперхидрозата е съпроводена със силно сърцебиене, учестен пулс, усещане за вътрешно треперене, болкав лявата половината на гръдната клетка, това много прилича на паническа атака. Ако пристъпите на безпричинен страх се повтарят все по-често, фобията трябва незабавно да се лекува. Лекарствата и психотренингът помагат за преодоляване на паниката. Ако пациентът се оплаква от промени в артериалното налягане, липса на апетит и свиване в гърдите, най-вероятно става дума за ветегативно-съдова дистония.

...за гинеколога
Т.нар. приливи, когато жената чувства ту горещина, ту студ, са характерни за периода на климакса.

...за хирурга
Лепкавата пот е характерна при някои състояния, които поне в началото могат да са без видими външни белези – например стомашно кръвотечение.

...за ортопеда
Вечно потните крака могат да се дължат на вродено плоско стъпало - дюстабанът.

7 "сухи" съвета

1. Не ходете на почивка в страни с влажен климат
Под силното слънцетялото бързо се нагрява и потните жлези, които получават команда да преминат към високотемпературен режим, отнемат течност от кръвта - за производството на пот. Тя се изпарява от повърхността на кожата и я охлажда. Кръвта се приближава към повърхността на тялото, а след това се връща към вътрешните органи, носейки прохлада. Разбира се, колкото по-горещ е денят, толкова повече се поти човек.

2. Обличайте се в т.нар. колониален стил
Носете свободни дрехи (най-добре със светъл цвят) от натурални влакна - памук или специални тъкани, които поглъщат потта. Не забравяйте шапката.

3. Спазвайте сухия закон
Студената (но не ледена!) вода е най-подходяща за задоволяване на жаждата и за възстановяване на изгубените течности.
Алкохолът стимулира притока на кръв към кожата и затова дори коктейлът с лед ще ви накара да се изпотите още преди да сте изпитали опиянение.

4. Откажете се от кафето, силния чай и газираното
Кофеинът ускорява ритъма на сърцето и го принуждава да работи като при прегряване.

5. Свалете килограмите
Пълният човек се поти повече и всяко физическо натоварване в горещината става непосилно за него – сърцето не се справя с циркулацията на кръвта, която тялото, натоварено с излишни килограми, изисква.

6. Не се ядосвайте
Старайте се да не нервничите – това води до ускорен сърдечен ритъм, т.е. и до по-силно изпотяване. Възползвайте се от някое успокоително (от типа на валерианата), автогенния тренинг, отпускащите дихателни упражнения.

7. Използвайте средства срещу потене
За да се чувствате по-уверени, използвайте използвайте дезодоранти не само под мишниците, но и на гърба, китките на ръцете и стъпалата. Но не забравяйте, че те трябва да се нанасят върху чиста кожа. Такива средства не трябва да се използват всеки ден – при първа възможност се постарайте да ги отмиете от кожата, за да й дадете възможност да диша по-добре.

Днес инжектирането на ботокс (ботулотоксин) е все по-популярна процедура в естетичната медицина. Процедурата наистана драстично намалява потенето – поне в продължение на 6-8 месеца. Инжекциите не променят дейността на клетките. Лекарството блокира отделянето в организма на ацетилхолина, който предава командите от нерва към потната жлеза. "Изсушават се" само тези участъци от тялото, които са поразени от хиперхидрозата. В някои случай заболяването се връща, но в по-малка степен, а в други – напълно се възстановява нормалното отделяне на пот.
Основният минус на метода е, че е доста скъп, а при лечение на потенето на дланите – доста болезнен.

За по-ефективна специалистите смятат гръдната симпатектомия – в гръдната клетка се въвежда миниатюрна видеокамера и специални инструменти, с помощта на които хирургът поставя върху симпатичния ствол на нерва специален титанов клипс. Буквално на операционната маса дланите стават сухи, тъй като именно този нерв е отговорен за повишеното отделяне на пот. Операцията се понася леко и още същия ден пациентът може да се върне у дома си.
Източник: zdrave.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини