Fiat и BMW ще създават общи платформи и двигатели

Fiat и BMW възнамеряват в близко време да пристъпят към съвместна разработка на нови платформи и нови двигатели.

Това ще бъдат части за бъдещи компактни модели на двете фирми, като двигателите ще са и дизелови и бензинови.


Преговорите между двете фирми за съвместните разработки са завършили с успех, съобщава Automotive News Europe.

Очаква се първата съвместната платформа на двете фирми да намери приложение при новите поколения на Mini и Fiat Grande Punto.

В по-далечен план новата платформа най-вероятно ще бъде използвана и от новата Серия-1 на BMW както и от някои нови модели на Alfa Romeo.

Шефът на групата Fiat Серджо Марчионе (Sergio Marchionne) потвърди, че е постигнато споразумение за съвместна дейност с BMW, като заяви, че „сътрудничеството с БМВ ще се превърне в крайъгълен камък в новата стратегия на Fiat".

Един от шефовете на BMW Фридрих Айхинер (Friedrich Eichiner) обяви, че „съвместните разработки с Fiat Group ще засегнат компоненти и системи за бъдещи модели на Mini и Alfa Romeo".


Освен с Fiat, Баварската фирма по-рано водеше преговори за съвместна работа и с Daimler AG. През март обаче преговорите се провалиха, поради финансови различия между двете фирми. Досега от BMW са имали сътрудничество само с френската група PSA Peugeot Citroen, при което бяха създадени общи двигатели.

Fiat е по-отворен за сътрудничество, като групата е работила или работи по различни проекти с PSA, Suzuki, индийската Tata и Ford. Преди време италианците имаха много тесни връзки и с GM.


Източник: automedia.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини