Овлажняващите кремове увеличават опасността от рак на кожата

Овлажняващите кремове, които милиони жени използват всеки ден, могат да повишават риска от поява на разпространени форми на рак, съобщиха американски учени, цитирани от в. "Индипендънт".

Повечето такива кремове никога не са били тествани, за да се провери дали нямат канцерогенен ефект върху кожата.

Сега специалисти от Университета на Ню Джърси "Рътгърс" са установили, че кремовете засилват канцерогенния ефект на слънчевата светлина върху мишки. Формите на кожен рак, за които става дума в изследванията върху гризачите, се срещат сред хората.

Откритието при мишките е било направено, докато учените са изследвали ефекта на кофеин, добавен към често използван овлажняващ крем.

Предишни експерименти върху мишки са показали, че когато кофеин се дава орално на гризачите или се втрива в кожата им, той потиска появата на рак. Учените в Рътгърс са планирали да изследват кофеина като фактор, предпазващ от рак у хората, като го добавят към често използван овлажняващ крем. Преди да започнат изследването, медиците решили да тестват канцерогенната активност на крема.

За тяхна изненада се оказало, че кафето засилва образуването на тумори у мишки, които преди това са били изложени на ултравиолетова светлина. След това три други често използвани овлажняващи крема са били тествани. Всички увеличавали образуването на тумори средно със 69%.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини