НДСВ и Симеон - най-корумпираните в историята ни

Имам сериозни резерви към методологията, която се използва за проучванията на общественото мнение в България - заради корумпираността на тази система.
Но тези, които следят от близо политическия живот знаят и моето мнение е, че е точно така.
Това заяви Стоян Ганев, помолен за коментар относно факта, че ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака" са партиите, сочени от социолозите да попаднат в бъдещото правителство.

Ганев, бивш вицепремиер и външен министър в първото правителство на СДС, а по-късно и началник на кабинета на премиера Сакскобургготски, бе гост на предаването „Коритаров Live" по темата: „Кой ще спечели войната между триумвиратите?".

На въпрос защо партии като НДСВ и десните СДС и ДСБ няма да попаднат в бъдещото правителство, Ганев отговори:

Те няма да попаднат не защото са десни партии, а защото са доказали, че не може да им се има доверие.
По думите на Ганев ръководството на НДСВ, начело с лидера на партията Симеон Втори, са най-корумпираните в историята на българската политика.

Аз бях част от партията, от тези, които повярваха, но достатъчно е да си спомним, че в качеството си на премиер той е върнал не малка част от имотите си, заяви Ганев и допълни, че възникват въпроси.

Според него в нито една друга страна това не би могло да стане пред погледа на журналисти и прокурори, пред погледа на народа.

В началото НДСВ имаше подкрепа 80%, сега според социолозите е под 1%, добави още Стоян Ганев, като коментира, че много малко са онези в политическия живот, за които има консенсус, че не са корумпирани, каза още Ганев.

Той потвърди, че носи много разочарования от СДС и НДСВ и мотивира решението си да се оттегли с това, че политическият ни живот е отвратителен.

В коментара си за кабинета на тройната коалиция бившият външен министър определи, че поведението на коалицията е с елементи на криминалност.
Едно бъдещо правителство трябва задължително да постави въпроса за тяхната отговорност, подчерта Ганев.

По думите му - става страшно в политическия живот на България, тъй като има много „триумвирати". Той обаче е категоричен, че най-малко уместно е премиерът Станишев да го казва това - защото той даже не си е сменил името, което е руско.

Това според Ганев е една маневра. От къде на къде ще има една антибългарска коалиция, след като няма никакъв ангажимент между ГЕРБ, партията на г-н Костов и партията на г-н Сидеров, попита още той.

На остра критика Ганев подложи и действията на опозицията. По думите му проблемът е, че хората не виждат алтернатива.
Това е страшно за тях, за психологичното им състояние, защото наистина не се вижда алтернатива - това са някакви инфантилни действия - да се уволнява правителството.

Необходимо е някой да формулира идеи, конкретни цели, които да покажат на хората, че може да им се промени живота - такава сила, която да вдъхнови, да убеди хората - такава сила аз не виждам. Има само кълнове, посочи още Ганев.

Той бе лаконичен, че в момента СДС изглежда жалко.

По повод Движението за права и свободи Стоян Ганев посочи, че едно време е имал добри отношения с ДПС - навремето те подкрепиха нашето правителство и ние не се поколебахме да направим този мост, отбеляза Ганев.

По думите му обаче ДПС са били друга партия. Те забравиха, че все пак са партия на малцинство и се превърнаха в партия, типична за партия на мнозинство.
Те носят мандата, отговорността им е много голяма. Явно са станали много богати и хората си задават въпроси. Аз тук виждам коли, които не мога да видя в Ню Йорк...

Относно лидерът на „Атака" Волен Сидеров, Стоян Ганев коментира: „Той наистина иска да промени страната - такова е моето усещане, че не е там, за да прави пари. Той е там, защото иска да направи нещо за България. Пречи му се, безспорно. Прави впечатление, че има една искреност в действията му".

Глупост е да се отрича партия „Атака", категоричен беше Ганев.

Следващото управление е интересно и ще влезе в историята с това, че има една главна задача - да започне битка с корупцията, с организираната престъпност, с гангстеризма, с битовата престъпност - ако те не са в състояние да направят това, по-добре да не се захващат.

Смятам, че такава партия като „Атака" поради това, че за нея има консенсус - че е некорумпирана, може да играе решителна роля в битката с корупцията, каза в заключение Ганев.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини