Коце Маца източвал държавния резерв с Мирчо Циганина

Арестуваният на гръцката граница президент на футболен клуб Беласица Костадин Хаджииванов е съдружник на скандалния бизнесмен Мирчо Петков-Мирчо Циганина, който бе разследван за източване на Държавния резерв от парламентарната комисия "Антиимафия" в 39-ия парламент.

Коце Маца и Мирчо Циганина държат по 25 % от софийското акционерно дружество "Хемус консулт", установи проверка на БГНЕС в съдебно - правните регистри.

Предметът на дейност на дружеството е "консултации по стопанска дейност и управление". Арестуваният от Интерпол петрички бизнесмен има общ бизнес с Петков в още една фирма, чието име фигурира в парламентарната анкетна комисия, установила кражби на суровини и материали то Държавния резерв.

"Алтаир 97" ООД търгува на едро с хранителни стоки. Според бившия директор на резерва Димитър Димитров, през 2004 г. по време на среща с руски партньори, Петков им обяснява, че чрез "Алтаир" е плащал милиони левове за партии, политици и магистрати.

Срещата е протоколирана по искане на руснаците, на които съдружникът на Коце Маца все още дължи милиони. От документа става ясно, че Петков и Хаджииванов са направили оборот от 50 млн. лв. от продажба на 43 500 тона дизел и 80 250 тона зърно от резерва.

Като доказателство предоставя куп договори, сключени с Държавния резерв, за гориво около 50 хиляди тона, за зърно 120 хиляди тона и за получаването на пари от неговите фирми като ЕТ "Нитти - Йонита Цакова", "БГ Снакс", "Акома" и други.

Мирчо Петков е подсъдим по дело за далаверите в резерва. Като обвиняем е привлечен и бившият директор на Държавния резерв Станислав Копаров, който пък е съпруг на зам.-министъра на регионалното развитие Искра Михайлова.

Във фирмените регистри се открива връзка на Коце Маца и с Димитър Бухларски. Последният е един от ръководителите на неправителствената организация "Зелен алианс", станала известна с атаките си защитниците на екологичната програма "Натура 2000".

Името на Бухларски също нашумя около разкритията за източването на зърно от резерва заедно с това на Мирчо Петков и Кирилка Ангелова. Коце Маца и Бухларски са в управата на сдружение "Зелен алианс".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини