Лада C-Cross – истинският поглед

Няколко седмици преди началото на автосалона в Москва в Интернет се появиха снимки на предполагаемата нова концептуална разработка на АвтоВАЗ на тема всъдеход. Тогава по-голямата част от света се усъмни в здравия разум на руския гигант с когото свързаха едно зелено чудовище, чиито снимки видяхме в Интернет. Дизайнът на предполагаемия нов всъдеход бе повече от спорен, но безпорно оригинален, едропанелен, с малки прозорци. Интернетският кросовър изтърпя доста сериозна критика от автолюбителите, особено за уродливата си предна част, която заради масивната броня приличаше на булдозер. До откриването на автосалона никой не знаеше дали това е шега, както и техническите характеристики на колата.

С началото на московското изложение обаче се оказа, че компанията си е поставила изключително реалистични и наистина впечатляващи цели с разработката на новия си всъдеход Lada C-Cross. Защото концептуалната разработка демонстрира визия, която нямаше нищо общо с грозните форми на онова зелено чудовище, което се беше появило в нета. Колата стана наистина една от впечатляващите премиери на Московския международен автосалон, демонстрира своеобразен "аванс" АвтоВАЗ за бъдещето, въплътен в концептуалния кросовър Lada C-Cross, който подсказва и за сериозен потенциал на руското автомобилостроене.

От Лада обявяват, че серийната версия на концепцията ще видим през 2012 година, което естествено буди известно съмнение. Много вероятно е да срещнем колата по улиците и по-рано, особенно като се има предвид опита на новия партньор на руснаците – глобалният алианс Рено-Нисан.

Lada C-Cross е разработена на платформата на Renault Megane, като задното окачване е разработка на руската компания. Автомобилът разполага с двулитров бензинов двигател на френската марка, достатъчно мощен, за да може колата да развие максимална скорост на движение от 190 км/ч. Предполагаемият разход на гориво на C-Cross е около 8.2 литра на 100 километра.

Дизайнът на предната част на вазовския модел донякъде напомня за предницата на кросовъра на Mazda - CX-7, докато задната част напомня за Nissan Qashqai. Интериорът на колата не беше показан – стъклата на концептуалната Lada C-Cross бяха затъмнени до непроницаемост. Твърде вероятно е дизайнерите на руско-френското предприятие още да не са стигнали до него.

По думите на президента на ОАО "АвтоВАЗ" Борис Алешин, Лада C-Cross е собствена разработка на вазовци. Концептуалният модел е направен на базата на платформата С, над която автогигантът в Толиати започна работа първо с най-големия в света производител на автокомплектация – канадската фирма Magna, а после я продължи с Renault. На основата на същата платформа трябва скоро да се появи и новият автомобил Lada от пазарния клас С.

Списъкът на обявените технически характеристики на колата е относително скромен: габарити – 4410 х 1812 х 1557 мм, пълна маса на колата – 1370 кг, обем на багажното отделение – 350 л, максимална скорост 190 км/час при среден разход на гориво от 8,2 л на 100 км. Може да се предполага , че при тази невисока собствена маса динамичните качества на колата няма да се лоши и ускоряването от 0 до 100 км/ч ще става за около 10 сек.

На автосалона прозвучаха и евентуалните суми, които на мераклиите ще се наложи да вадят за Lada C-Cross. Ориентировъчната цена на колата ще е в диапазона $12 - $14 хиляди. До момента това е най-доброто ценово предложение за нов автомобил на руския пазар в класа на всъдеходите. Nissan Qashqai, например, с 1,6-литров двигател и петстепенна механична предавателна кутия, който е бестселър в своя пазарен сектор, в най-ниското ниво на оборудване струва $24 756. Дори най-евтиният в момента всъдеход със „западни" елементи на руския пазар - Chevrolet Niva, стартира ценово от $14 253. Снимки: slide
Източник: auto-press.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини