Запорожецът вече е в историята

През миналата седмица Запорожският автомобилен завод напълно прекрати пускането на свои собствени машини и се ориентира към сглобяването на чужди коли. Заедно с модела ЗАЗ-1103 „Славута", който е потомък на легендарния гърбав ЗАЗ-956 завърши епохата на единствения и най-евтин украински автомобил.

Запорожецът се появява през 1960 година, когaто излиза първият ЗАЗ-956. Машината бързо завладява руския пазар, но не е за всеки. Тя струва 1800 рубли или около 18 средни заплати.

Казват, че при разработката на автомобила конструкторът Владимир Стешенко искал колата да не струва повече от 1000 бутилки водка. Така се и получило, защото половин литър водка струвала 80 копейки. Това обаче било за кратко, тъй като цената на спиртната напитка се увеличавала.

При създаването на купето на първия запорожец украинците са заимствали идеи от Фиат 500, абсолютен хит по това време.

Първоначално на автомобила решили да сложат мотоциклетен двигател. Той обаче имал много малък ресурс и само 30 000 километра до основен ремонт.
След дълги опити се стига до бензинов двигател с четиристепенна скоростна кутия, обем от 887 кубически сантиметра и мощност 26 конски сили. Моторът е бил разположен отзад на колата. Този запорожец се е произвеждал до 1962 година.

Революция настъпва с ЗАЗ-966. Той получава изцяло нов дизайн на купето, в края му има уши за въздушно охлаждане. И тук инженерите от Украйна са заимствали - този път от немската машина NSU Prinz IV. През това време от завода се оглеждали и за копиране на BMW.

Най-масовата кола Запорожец идва през 1980 година. Това е модификацията 958М. Той има мощност от 30 до 50 конски сили и обем на двигателя 900 и 1.2 литра

През 1988 година се появява „Таврия", която няма нищо общо с традиционните ЗАЗ-ки. Идеята е стара, даже се базира на Форд Фиеста. Но на инженерите им е разрешено да я реализират много късно.

През 1995 година настъпва новото време. Пусната е нова „Таврия", а после - след като заводът е продаден на концерна GM-DAT, започва производството на седана ЗАЗ-1103 "Славута" и автомобила "Таврия Нова", който е създаден с участието на компанията Daewoo.
В края на историята си ЗАЗ-ката отстъпва място на Chevrolet и Lada, чийто модели се сглобяват в завода.



Източник: bgvesti.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини