Германците искат повече социализъм

Мнозинството жители на Германия желаят частична национализация на ключовите отрасли на икономиката, показват резултатите от социологическо проучване, проведено от института "Форса" по поръчка на седмичника "Щерн".

Мнозинството германци желаят частична национализация на големите концерни, съобщава "Дойче Веле". 77% от анкетираните биха желали държавата да стане съсобственик на големите енергийни и газови концерни.

Голямата изненада е почти "социалистическото", според определението на електронното издание "Netzeitung.de", единодушие сред привържениците на различните политически партии при отговора на въпроса: "Трябва ли държавата да притежава акции на компаниите от ключовите сектори?".

Положително са отговорили на този въпрос: 84% от привържениците на зелените, 73% от избирателите на десните ХДС/ХСС и 70% от симпатизантите на либералната Партия на свободните демократи. При това социолозите са учудени от най-вече от отговорите на привържениците на християндемократите и либералите.

Според мнозинството от запитани, финансовият сектор и логистиката също трябва да се национализират частично. 64% от анкетираните са се обявили за частично одържавяване на банките и застрахователните компании, 60% - са за частична национализация на авиокомпаниите, железниците и пощите.

Малко над половината са подкрепили усилването на държавния контрол над предприятията от химическата и фармацевтична промишленост. В проучването са участвали 1001 жители на Германия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини