Близо 1 милион мечтаят за родно гражданство

Над 1 млн. българи, останали по исторически причини извън границите на родината, желаят да вземат родно гражданство. Напливът е най-голям от държави като Сърбия, Македония, Украйна и Албания, но на практика малка част от тях успяват да се сдобият с мечтания документ заради лоша координация в работата между отделни комисии, Министерството на правосъдието и Държавната агенция за българите в чужбина, съобщава “Труд”.

Така например в Украйна българското малцинство е около 250 000 – 300 000 души. За тях вземането на българско гражданство е свързано с много разходи и пътуване до България, което е проблем, а освен това страната не позволява дойно гражданство и това е допълнителен проблем.  Образователната система в България обаче позволява сънародниците ни зад граница да пристигнат и да получат безплатно висше, а за бесарабските българи това е шанс да се устроят  и да останат в България.

Освен от Украйна, все повече българи от Западните покрайнини в Сърбия искат да вземат българско гражданство. Процедурата обаче и тук е тромава. Отделно от това се иска доказване на български произход, въпреки че в акта за раждане пише, че родителите са българи.

Много са желаещите за гражданство, но се чака дълго, обясни шефът на ДАБЧ Борис Вангелов. Една от причините е липсата на доказателства за българския произход на кандидатите от страна на Съвета по гражданство при дирекция “Българско гражданство”. Случва се да не признават дори наши преписки, които са индивидуални административни актове, коментира пред “Труд”. Вангелов.
 

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини