Люта битка за мозъците, които създават автомобилите на бъдещето

Компанията Форд се намира в епицентъра на ожесточена битка за кадри, която в момента изправя традиционните автомобилопроизводители срещу новопоявилите се фирми с спотенциал за бързо развитие. Сблъсъкът трябва да наложи на пазара електоромобилите и превозните средства със системи за автономно управление. Тъй като сега съревнованието е за квалифицирани служители, търсенето на хора с познания за проектиране и създаване на автомобили, поставя автомобилопроизводителите в неизгодна позиция, пише WSJ

Форд признават, че доброволното напускане на техни служители е било в рамките на едва 1.9% миналата година, но що се отнася до наемането на нови квилифицирани кадри, които да гарантират растежа им, изостават от плана.

Форд и другите компании се опитват да се справят с проблема като изграждат по-силни връзки с университетите, отварят офиси в Силиконовата долина или купуват стартъпи. Наскоро General Motors Co. платиха над 1 милиард долара за специализираната в автономното управление компания Cruise Automation.

През март Тойота наеха 16-членния екип на Jaybird Robotics Inc., стартъп специализиран в автонимните превозни средства основан от Технологичния институт в Масачузетс, за да подпомогнат служителите си в струващия 1 милиард долара център за изкуствен интелект.

Един от начините за привличане на талантливи софтуерни специалисти е инвестирането във фирми от Силиконовата долина. Миналия месец Форд похарчи 182 милиона долара за да придобие част от Pivotal Software Inc. - фирма специализирана в разработката на софтуер и облачните услуги.

Но докато търсят нови таланти, автомобилните компании в същото време губят някои от водещите си умове. През април Uber Technologies Inc. наеха Шериф Маракби от Форд, отговорен за хибридните и електрически модели на компанията, за да оглави глобалните им автомобилни програми. Той бе един от няколкото водещи фигури привлечени от Форд и Tesla Motors Inc – най-бързо развиващия се производител на електромобили.

Стартъпът Faraday Future нае над 1000 служители през последните 2 години. Голяма част от тях дойдоха от Форд и Tesla. Faraday Future се надяват до края на 2016 година да запълнят още 550 вакантни места. Apple Inc., за които се вярва, че разработват свой собствен електромобил, наеха ветерана от автомобилната индустрия Дъг Бетс миналата година.

Сега най-търсени на пазара са автомобилните инженери, те често получават примамливи оферти от компании, за които никога не са чували. Често им се предлагат бонуси вариращи от 5 000 до 20 000 долара, възможност за финансиране на обучението им и други привилегии. Софтуерните инженери, които работят в технологичния сектор получаван средно с 25 000 долара повече на година от колегите си в автомобилната индустрия.

Тесла и няколко други автомобилопроизводители изгубиха стотици служители в полза на Google и Apple. Един от ръководителите на Tesla заяви, че служителите му получават оферти за 2-3 пъти по-високи заплати от конкурентните фирми.

Стартъпи с амбиции като Faraday Future и финансова подкрепа от китайски инвеститори, включително Karma Automotive и Atieva Inc. се опитват да запълнят стотици позиции за автомобилни специалисти.

Някои от служителите на Форд обаче напуснали, за да се присъединят към Силиконовата долина, по-късно се връщат.

Един такъв пример е главният инженер на Дженеръл Моторс. Той напусна компанията в края на 90-те, за да работи по модела S sedan на Tesla само, за да се завърне в Дженерал Моторс три години по-късно.  

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини