Храмов празник на единствената църква "Свети Дух" в Смолян

    125-годишната църква „Св. Дух“ в Смолян, квартал Каптажа, отбеляза храмовия си празник с божествена Света Литургия.

    В присъствието на много вярващи празничното богослужение бе оглавено от архиерейския наместник архимандрит Висарион, в съслужие с четирима свещеници- Иван Марински, секретаря на Архиерейското наместничество протойерей Запрян Шиков от райковския храм „Св. Неделя“, отец Николай Рангелов от храм „Св. св. Константин и Елена“ в Момчиловци и отец Васил Маджаров от храм „Св. Николай Чудотворец“ в Устово. Отслужен  бе водосвет за здраве и благоденствие на всички жители на града. 

    Църковният хор на празнуващия храм, с диригент пианистката Мария Узунова, озвучаваше с песнопенията си цялото богослужение и предаваше още по-голяма тържественост на празника. След светата празнична Литургия архимандрит Висарион благослови миряните, които се включиха в литийната обиколка на църквата, водена от храмовата икона на Света Троица.

    Празничната благословена трапеза завърши честването на един от 12-те най-големи християнски празници и е свързан със слизането на Светия Дух върху апостолите – първите и най-верните ученици на Христос. Тогава всички получават просветление и тръгват да проповядват на другите  народи християнството.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини