ГЕРБ пази в тайна кандидата си за президент. Преглед на печата

Вестниците в понеделник продължават да следят темата за брекзита, бъдещето на ЕС и отзвука от европейските процеси в България.   

„Всички сме натъжени от резултата от референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз, но всички останали държави членки оставаме едно семейство. Това семейство ще остане сплотено и ще разреши заедно кризата. Преговорите с Великобритания трябва да бъдат прозрачни, хуманни и да защитят правата на всички европейски граждани", заяви българският президент Росен Плевнелиев пред френския телевизионен канал France 24, съобщиха от прессекретариата на държавния ни глава. В процеса на преговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз сме решени да защитаваме правата на българите на Острова, както и на всички европейци, които се възползват от правото на свободно движение в Обединена Европа, категоричен беше държавният глава. „Раздялата между Великобритания и Европейския съюз трябва да бъде легитимна и хуманна, а с Лондон трябва да останем близки приятели и партньори", коментира Росен Плевнелиев и подчерта, че британските граждани, които живеят в България, безусловно ще продължат да се радват на гостоприемството на нашата страна. Росен Плевнелиев предупреди, че референдумът във Великобритания и неговият изход са сигнал за европейците да не се поддават на влиянието на популистите и националистите, а да се придържат към европейските ценности. Само по този начин e възможно да се преодолеят многобройните предизвикателства днес. „Единственият начин да се разрешават кризите е чрез ценности. Никъде по света популизмът не се е доказал способен да разреши проблемите на обществата, били те икономически или на сигурността“, посочи президентът Плевнелиев...” – в. „24 часа”.

„Българският държавен глава призова неяснотата в отношенията между Великобритания и Европейския съюз да бъде прекратена възможно най-скоро, за да не се подлагат на риск стабилността и просперитетът в Обединена Европа. "Несигурността е наш огромен враг. Тя би могла да доведе до загуба на доверие от страна на гражданите, на инвеститорите, на бизнеса", заяви Росен Плевнелиев. Според него напускането на ЕС няма да спести на Великобритания разходи, нито пък ще и донесе повече ефективност и устойчивост. "В България не приемаме сценарий за излизане от ЕС, нямаме и политически лидери, които да призовават към подобни действия", каза Росен Плевнелиев пред френската телевизия. Той напомни, че целта на Европейския съюз е преди всичко да гарантира мира на континента и предупреди, че разединението е най-сериозната опасност за европейците. Държавният глава посочи още, че само с общ европейски подход Европа може да се справи с миграционната криза. "Трябва заедно да направим границите си по-сигурни. Трябва да прилагаме процедурите за реадмисия с трети страни, да бъдем проактивни", апелира Росен Плевнелиев. Росен Плевнелиев отново призова европейските лидери да покажат характер, да останат единни в позицията си по кризата в Украйна и заедно да работят за ограничаването на външните заплахи, които биха могли да дестабилизират континента...” - в. „Дневник”.

„Темите за сигурността, правосъдието и енергийния съюз в България и цяла Източна Европа ще останат на заден план в дневния ред на Европейския съюз след Brexit и така ще се наложи нашата страна сама да се справя с някои от сериозните си проблеми. Тази теза разви бившият финансов министър Симеон Дянков в ефира на bTV... „Това беше напълно неочаквано, до самия край европейските лидери не бяха особено активни в полемиката около Brexit и някак си се надяваха, че тази буря ще ги отмине. Сега, когато това е факт, виждаме липса на лидерство от европейските институции", посочи ексминистърът...” – в. „Стандарт”.

„Това, което видяхме през последните месеци във Великобритания е политиката в най-лошия й израз, заради който хората имат право да мразят политиката. Камерън отвори Кутията на Пандора, която в крайна сметка му коства главата. Той ще остане в историята като човека, който дълбоко раздели Обединеното кралство, с много тежки вътрешнополитически последици за самата Великобритания. Това заяви пред БНР бившият български премиер и днешен евродепутат и лидер на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Според Станишев в Обединеното кралство има отрезвяване и тъй като в много страни са стъписани от резултата от британския референдум и последиците от него за Великобритания, това дава възможност на Европа да тръгне по-убедено напред, защото досега Лондон е блокирал много инициативи. По думите му, спорът „Повече или по-малко Европа“ измества същността на разговора – спорът трябва да бъде първо каква Европа и след това колко Европа.” – в. „Сега”.

"В България не приемаме сценарий за излизане от ЕС, нямаме и политически лидери, които да призовават към подобни действия." Това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за френската телевизия „Франс 24”, цитиран от БТВ... Според него брекзитът няма да донесе на Обединеното кралство нито повече устойчивост, нито по-малки разходи. "Пряката демокрация може много да помогне на обществата, но може и да доведе до проблеми, ако се превърне в инструмент в ръцете на популистите. Ситуацията във Великобритания ясно показа това. Видяхме как много от аргументите, които разпалваха антиевропейската реторика на Острова, се оказаха грешни", заяви държавният глава... Плевнелиев и подчерта, че британските граждани, които живеят в България, безусловно ще продължат да се радват на гостоприемството на нашата страна.
В същото време България ще се бори за правото на свободно пътуване на всички европейци...” – в. „Труд”.

„От думите на вицепремиера Меглена Кунева се разбра, че в България законодателството не позволява да има референдум за излизане от Европейския съюз (ЕС). Според нея обаче при евентуален Брекзит не е ясно дали страната ни ще има такива щедри бюджетни възможности, както сега. "Българкото земеделие години преди влизането ни в ЕС не получаваше нито лев субсидия. Нашето земеделие се вдигна на крака благодарение на ЕС, не - въпреки него", категорична бе Кунева. Според нея ползите за страната ни от ЕС са доста убедителни.” – в. „Дневник”.

Президентските избори все така са тема със запазено място на страниците на всекидневниците.

„Кандидатът за президент на ПП ГЕРБ ще бъде свързан с партията, т.е. ще е неин член. Това заяви в отговор на журналистически въпроси във Варна председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ. Той посети морската столица, за да се срещне с членове на общинските структури от област Варна. В присъствието на кмета на Варна и областен координатор на ГЕРБ Иван Портних, на народните представители, общинските ръководства, кметовете на кметства и общинските съветници от ГЕРБ в областта бе обсъдена подготовката на структурите за предстоящите президентски избори. Цветан Цветанов уточни, че поради стратегически съображения имената на кандидат-президентската двойка ще бъдат съобщени през септември. „В момента правителството има нужда от спокойствие, за да се фокусира върху наболелите проблеми на държавата и тяхното решаване, а местната и законодателната власти да работят нормално. Ако съобщим сега името на кандидата ни за президент, това неминуемо ще доведе до атаки от страна на политическите ни противници”, посочи зам.-председателят на ГЕРБ. Пред областната организация на партията той подчерта, че ГЕРБ се стреми към убедителна победа, съпоставима с отличните резултати на изминалите местни избори. „В противен случай ще ни залеят със спекулации как партията ерозира и губи влияние”, поясни Цветанов и увери, че партиите, които говорят за предсрочни парламентарни избори, всъщност не искат такива, а само целят евтин политически ефект. „Те нямат готовност да обявят и избираеми кандидати за президентския вот”, уточни още зам.-председателят на ГЕРБ...” – в. „24 часа”.

„Лидерът на "Движение България на гражданите" и вицепремиер в кабинета "Борисов 2" Меглена Кунева изрази надежда Реформаторския блок (РБ) да излезе с единна кандидатура за президентския вот през есента. Тя заяви, че няма да се бърза с обявяването на имената. "Най-тежкото време за Реформаторския блок бе, когато Радан Кънев обяви, че ще прави нов политически проект", призна Кунева пред Канал 3. По думите й - ДБГ винаги е искало единно ръководство на РБ. На въпрос дали не иска да е част от кандидат-президентската двойка на ГЕРБ заедно с Бойко Борисов като номинация за държавен глава, Кунева заяви: "Това е изумителна измислица"...” – в. „Дневник”.

„ДСБ склони Гражданският съвет да определи общия кандидат за президент на Реформаторския блок, както предложи преди дни СДС. Това се казва в резолюция на Изпълнителния съвет на тъмносините, приета днес. Те настояват номинацията да бъде издигната чрез "дебат на широк кръг от представители на гражданското общество". ДСБ няма да издига свой кандидат за президент. Изразява се "разочарование и тревога" от отказа на ДБГ да се съгласи преди президентския вот да бъде проведен съюзен конгрес, който да избере единен лидер на блока и да се произнесе за отношението към управлението...” – в. „Стандарт”.

Вестниците съобщават и за кончината на голямата българска актриса Ани Бакалова.

„На 76 г. днес почина актрисата Ани Бакалова. Това съобщи синът й Петър Стоянович в профила си във Фейсбук. Тя е родена на 5 април 1940 г. в София. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност актьорско майсторство в класа на професор Кръстьо Мирски през 1961 г. След това започва да работи в трупата на Бургаския театър, а след това в Народния театър „Иван Вазов“ и театър „Сълза и смях“. Удостоена е със званието „заслужил артист“ през 1983 г. През 1964 г. се омъжва за Иван Стоянович (1930-1999), кинокритик, журналист и писател, с когото имат двама сина - Петър и Димитър.
Ани Бакалова се е снимала в Нечиста сила — (1978), При никого — (1975), Изпити по никое време — (1974), На всеки километър — (1969), Малки тайни — (1969), С пагоните на дявола — (1967), По тротоара — (1967), В края на лятото — (1967), Карамбол — (1966)...” – в. „Сега”.

„Напусна ни актрисата Ани Бакалова, съобщи БНТ. Удостоена със званието "заслужил артист" през 1983; след 50 години на театралната сцена тя остава в сърцата на публиката. Ще я запомним с обаятелното й присъствие във филмите - "13 дни", "Карамбол", "С пагоните на дявола", "На всеки километър", "Изпити по никое време ". Дебютната й роля е Катинка в „Хъшове" от Иван Вазов. Следват десетки роли в киното , над 100 в телевизионни постановки и повече от 200 роли в театъра. "На сцената трябват мислещи актьори,,- един урок, най-важния за нея - получава го във ВИТИЗ, дава й го учителят - проф. Кръстю Мирски. И тя мисли и обмисля при изграждането на всяка своя роля. Изиграва я деликатно, с хирургическа прецизност. Безспорна е екранната й хубост. Към нея се добавят харизма и талант. През 60-те, когато телевизионните сериали прохождат тя е там, играе в сериалите "С пагоните на дявола" и "На всеки километър". Не е суетна, около нея никога не се е създавал шум.” – в. „Труд”.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини