Банките ще отсрочват кредити само на редовни платци. Пресата

24 часа

Нови трудности пред българите в Англия за статут

Българите, на които предстои да кандидатстват за статут на уседналост във Великобритания заради Брекзит, може да се сблъскат с някои трудности и забавяне на процедурата. Заради епидемията от коронавирус британското вътрешно министерство спира да приема документи по пощата, затваря центровете и телефонните линии за помощ.

Причината е, че трябва да се съобрази с препоръките на здравните власти повечето служители на министерството да работят у дома, за да избегнат заразяване. Хората могат да кандидатстват онлайн, но се признава, че ще има забавяне при обработка на документите.

Въведените ограничения ще засегнат най-уязвимите европейски граждани, които не владеят добре английски език, не са компютърно грамотни или пък нямат достатъчно съвременен мобилен телефон, с който да си сканират документите за самоличност - задължително условие при кандидатстване.

До момента 166 200 българи са подали заявление за статут на уседналост, който им гарантира безпроблемно оставане във Великобритания, след като тя напусне окончателно ЕС догодина.

Труд

Депутатите удължиха извънредното положение до 13 май

Народното събрание одобри на първо четене законопроекта за удължаване на извънредното положение до 13 май 2020 г., както предложи правителството.

"За" удължаване на срока се обявиха 122 депутати, "против" бяха - 47 , а седем народни представители се въздържаха.

Отхвърлени бяха предложения на БСП и на "Обединени патриоти" срокът да бъде до 30 април.

Гласуването се проведе по приетия извънреден ред - първо гласува групата на депутатите от БСП, ДПС, Воля и независимите, а след тях - от ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Монитор

Учителка: Дадоха ни гъба и маркер, а искат да сме модерни

Дистанционното обучение стана възможно благодарение на отговорността, ентусиазма и усилията на българския учител. Всички тези, които доскоро бяха сочени като застаряващи, ретроградни, спъващи системата, скарани с технологиите, показаха с денонощния си труд истината. В тези тежки времена стана ясно, че българският учител е фундаментът на образователната система. Видовден дойде! Самооборудването и самообучението спасиха системата и я направиха работеща в тези обстоятелства. Синове, сестри, братя, съседи асистираха проработването на дистанционното обучение.

Чухме похвали, че въвеждането на дистанционното обучение в българското училище се случило за минимални разходи.

За държавата може да са минимални, но за някого може да са непосилни - говоря за родители и учители..

Сега

Банките ще отсрочват кредити само на редовни платци

До дни банките ще започнат да предлагат отсрочване на вноските по кредитите за тези свои клиенти, които са изпаднали в затруднение заради коронакризата. От облекчението ще може да се възползват както фирми, така и граждани, които до момента са били изрядни платци.

Това съобщи пред бТВ Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България и изп. директор на ОББ.

По-рано днес Българската народна банка (БНБ) даде срок от 5 дни на търговските банки да представят единни правила за кредитна ваканция. "Ще представим правилата още в началото на следващата седмица", увери Андронов. Те обаче трябва да бъдат одобрени от БНБ.

Андронов не пожела да посочи за какъв период от време ще бъде кредитната ваканция, защото все още нямат санкцията от БНБ.

Капитал дейли

ГЕРБ и ДПС удължиха извънредното положение

Една от партиите от управляващата коалиция - ВМРО, се обяви против предложения от Министерски съвет за удължаване на извънредното положение до 13 май. Искането на правителството беше отправено към парламента в сряда, а в петък депутатите го одобриха. Срещу удължаването на срока с още един месец бяха и депутатите от БСП. В крайна сметка решението беше взето с гласовете на 122-ма народни представители от ГЕРБ, ДПС, "Воля" и "Атака", които гласуваха "за", 47 бяха "против", а 7 се въздържаха. Сред подкрепилите решението бяха и депутатите от ВМРО след като предложението им за по-кратък срок на извънредното положение не беше одобрено. 7-те въздържали се пък бяха депутати от социалистическата партия.

Дума

Нинова: Бюджетът е кух, балонът се спука

БСП няма да подкрепи актуализацията на бюджета, обяви лидерът на партията Корнелия Нинова по време на дебатите днес в парламента. Това е празен чек, смятат социалистите. Според левицата искането за актуализация е признание за провал и празен чек за политическото оцеляване на Борисов и управляващите.

Само преди седмица премиерът казваше, че няма да се тегли нов дълг, защото ще го плащат децата и внуците ни. Сега се прави точно обратното, без обаче реално да се знае за какво ще се изхарчат въпросните милиарди.

Актуализацията на бюджета трябва да реши възникналите проблеми в различни сектори в резултат на кризата. Преди да започнем обсъждането за промените, трябва да имаме пълна картина на изходната точка, от която тръгваме, обърна се Нинова към мнозинството.

Тя припомни, че на 29 февруари финансовият министър Владислав Горанов заяви, че е реализиран излишък от 1,5 млрд. лева. Три седмици по-късно, на 18 март, Бойко Борисов каза, че бюджетът вече е на дефицит от 3,5 милиарда.

Стандарт

Наши фермери се молят да запазим работниците си

Фермери изпратиха днес предложение до ръководителя на Националния оперативен кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчиски, до здравния министър Кирил Ананиев и до земеделския министър Десислава Танева, в което посочват, че "Европейските "зелени коридори" за сезонни работници в агросектора застрашават българското селско стопанство и повишават риска от бум на заразени с коронавирус в страната". Това е написано в становището на Асоциацията на земеделските производители в България.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини