Форд продава дела си във Мазда

Изпитващият затруднения американски производител на автомобили Форд продава 20 процентен дял в Мазда, съобщиха от японската компания.
Форд притежава 33.4% дял в Mazda, който с този ход ще намалее до малко над 13 на сто.

Форд изпитва сериозни затруднения по отношение на финансирането на текущата си дейност заради падащите продажби в целия свят и се стреми да набере капитал подобно и на конкурентите си от Детройт.

Акции на Mazda скочиха с 6.4% във вторник след излизането на новината относно възможността за продажбата на част от дела на американската компания.

General Motors вече продаде своя дял от 3% в японския производител на автомобили Сузуки за $230 милиона, обратно на компанията от Страната на изгряващото слънце.

За първи път се заговори за възможна продажба на акциите на Форд в Мазда преди около месец, като тогава по пазарни цени стойността на делът на американската компания беше 850 милиона долара, а днес вече е поевтинял до 543 милиона долара.

Форд купи дялове в Mazda за първи път през 1979 година. Американската компания пое контрола над японската фирма за производство на автомобили през 1996а., спасявайки я от потенциална в несъстоятелност.

Според медиите, делът на Ford в Mazda, може да бъдат закупен от търговските къщи Sumitomo и Itochu, японски застрахователни компании, производителят на автомобилни части Denso, както и от самата Mazda.

Тримата големи, както наричат в САЩ трите водещи производители на автомобили, които освен Форд са Крайслер и Дженерал Мотърс, търсят общо $25 милиарда спешни заеми от американското правителство, за да се справят с недостига на ликвидност.

Източник: money.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини