Забраниха на одиторите да предоставят определени услуги извън одита

Депутатите приеха на първо четене нов законопроект за независимия финансов одит.

За законопроекта с вносител Министерски съвет гласуваха 120 народни представители и трима се въздържаха от вот.

Новият Закон за независимия финансов одит цели укрепването на публичния надзор над регистрираните одитори чрез повишаване на независимостта му и чрез предоставяне на адекватни правомощия, включително и такива за разследване, налагане на санкции и приемане на надзорни мерки. Това става две години след фалита на Корпоративна търговка банка (КТБ), където бяха отчетени съществени пропуски във външния одит на компанията KPMG.

В предложения закон повишаването на ролята на одитните комитети се прави с цел постигане на високо качество на задължителния одит чрез допълнително докладване пред одитния комитет и подобряване на комуникацията с регистрирания одитор. Законът иска да гарантира в по-висока степен независимостта на регистрираните одитори като се забранява предоставянето на определени услуги извън одита.

Установява се също така максималната продължителност на одитния ангажимент по отношение на одитирано предприятие от обществен интерес и наблюдение от надзорния орган на развитието на пазара на одиторски услуги, по-специално по отношение на рисковете, произтичащи от високата пазарна концентрация.

"Приемаме мотивите, че с новия закон се цели постигане на хармонизация на българската нормативна уредба с изискванията на директивата и регламента относно специфичните изисквания на дейността на независимия финансов одит", каза по време на дебатите Георги Търновалийски от БСП.

Според него транспонирането на европейските изискания може да бъде по-адекватно и да новият закон да отговори на очакванията за подобряване на пълнотата на финансовите отчети и повишаване на доверието в тях. „Законопроектът трябва да бъде подобрен в някои части, които могат да доведат до неблагоприятно влияние, което да доведе до увеличаване на разходите без съществени ползи от това”, допълни Георги Търновалийски.

Йордан Цонев обясни, че ДПС подкрепя на първо четене законопроекта, въпреки че поставя повече въпроси, отколкото отговори. „Има нужда от промени в тази сфера. Одитната дейност има нужда от корекции, показва го практиката, а не вижданията на този или онзи експерт”, изтъкна Цонев. Все пак той подчерта, че има спорни моменти в този законопроект, като между 1 и 2 четене трябва да се работи по промени на някои текстове.

Председателят на финансовата комисия Менда Стоянова заяви, че това е един добър закон, който имплементира директива в законодателството ни. Тя обясни, че по него е работела сериозна работна група повече от половин година, в която са участвали представители на всички заинтересовани страни. „Законът е максимално изчистен от проблеми”, категорична бе Стоянова.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини