Доналд Тръмп прие да бъде кандидат за президент на САЩ

Доналд Тръмп заяви, че приема със смирение и благодарност да бъде кандидат на Републиканската партия за президент САЩ, предадоха Франс прес и БТА.

Ексцентричният милиардер вече получи одобрението на мнозинството делегати на партийния конгрес в Кливланд, щата Охайо, който започна в понеделник.

В началото на речта си пред конгреса Тръмп заяви:

"Нашата партия ще се върне в Белия дом, нашата страна ще си върне сигурността, благоденствието и мира. Ние ще бъдем страна на щедростта и топлотата, но ще бъдем също така страна, в която цари обществения ред."

Междувременно остри критики последваха изявлението на Тръмп, че ако стане президент, САЩ няма автоматично да защитят съюзниците си от НАТО при атака.

Това изказване беше осъдено от европейските лидери, от Белия дом, както и от високопоставени фигури в Републиканската партия, пише "Гардиън", цитиран от агенция "Фокус".

Тръмп отбеляза, че ще преразгледа финансовия принос на членовете на НАТО Естония, Латвия и Литва, преди да действа според клаузата за обща отбрана, ако тези държави бъдат атакувани от Русия.

Естонският президент Тоомас Хендрик Илвес отговори в „Туитър“, че неговата държава „се е сражавала без никакви възражения“ от името на САЩ в Афганистан.

Републиканският сенатор Линдси Греям, опонент на Тръмп, коментира, че изявлението му ще направи Владимир Путин „много щастлив човек“.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отбеляза, че споразумението на Алианса е кристално ясно:

"Ние се защитаваме взаимно. Две световни войни показаха, че мирът в Европа е също важен и за сигурността на САЩ“.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини