Първото дизелово Porsche e с двигател от Audi

Първият сериен модел на Porsche с дизелов двигател е Cayenne Diesel.

Фирмата известна със спортните си модели е оборудвала своя SUV модел Cayenne Diesel с 3.0 литра V6 турбодизел от Audi.


Същият двигател се използва при редица модели на Audi, включително и при SUV модела Q7. Турбодизеловият двигател е с максимална мощност 240 к.с. и максимален въртящ момент 550Nm. При Cayenne този агрегат се комбинира като стандарт с автоматичната скоростна кутия Tiptronic-S.


Според данните на Porsche, средният комбиниран разход на гориво при Cayenne Diesel е 9.3 литра на 100 км. Вредните емисии CO2 са 244 г/км.

В официално изявление направено от фирмата се казва, че „решението да се въведе на пазара и дизелов вариант на Cayenne е взето като се имат предвид промените в законодателството в Европа, където подобни двигатели се ползват с данъчно предимство". Наред с това решението е било повлияно и от факта, че Porsche има дял във Volkswagen Group, най-големият световен производител на модерни дизелови агрегати за леки автомобили, което дава достъп и на спортната фирма до тези двигатели.


Новият Cayenne Diesel първоначално ще се предлага само на пазара в Европа. Продажбите ще започнат от февруари 2009 г., като цената за базисната версия ще бъде 47 250 евро.


Източник: automedia.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини