Дронове ще следят популацията на китове и делфини в Хавай

Дроновете може да са едни от господарите в небето, но това не означава, че не могат да бъдат полезни и в морето. Новo приложение на технологията на безпилотните самолети ще помага на популацията на китове и делфини в Хавай чрез създаване на по-точна база данни с информация за техния живот, съобщава The Independent.
 
Въпреки че използването на безпилотни летателни средства в научни изследвания е все още в сравнително ранен етап, успешното провеждане на този експеримент със сигурност ще доведе до по-честата им употреба.
 
"Смятам, че дроновете за наблюдение и изследване могат да се сравнят с откриването на микроскопите за клетъчна биология," казва Ин Кер, директор на организацията Ocean Alliance, която се занимава с океаонология и популацията на китовете.

"Ако наистина искаме да разберем как човечеството влияе върху живота в океаните, то трябва да го изследваме по начин, по който да не оказваме допълнителна вреда. Днешните дронове са възможно най-добрият начин за неинвазивни проучвания."
 
Експериментът в Хавай представлява множество полети на дронове, които правят висококачествени снимки на морския живот. Устройствата могат да носят по-големи и по-тежки камери, както и имат способност да издържат на силните океански ветрове и бури.
 
Направените до сега изображения вече са помогнали на учените да категоризират китовете в района по-добре. Тъй като тези данни са нужни, за да се определи с точност в какво състояние е популацията на китовете и делфините, учените казват, че ще използват всяка нова технология, която да дава по-точно и по-добри данни.
 
Барбара Болард-Брийн, професор от Университета в Оукланд, споделя пред The Independent, че никога не е виждала такива снимки и че няма начин да се направят такива от проучване с лодки или подводни камери.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини